Epilarea definitiva este tratamentul estetic din ce in ce mai cunoscut si mai solicitat atat de femei cat si de barbati. Ne ajuta sa uitam de grija epilatului cu ceara sau prin radere si sa ne bucuram de o piele mai fina.
Parul nedorit de pe orice zona a corpului este tratat prin metoda fototermolizei selective – lumina emisa de dispozitiv este absorbita de pigmentul firului de par, melanina, este transformata in caldura si condusa la radacina firului de par unde distruge celulele germinative care o hranesc. Cu cat firul de par este mai negru si mai gros, cu atat rezultatele obtinute sunt mai bune.
Iata ce trebuie sa stii ca sa alegi corect tratamentul de epilare definitiva:
Ce tehnologie ti se potriveste – LASER sau IPL?
Tehnologia LASER este mai precisa, lumina este absorbita exclusiv de firul de par, fara a se indrepta catre tesuturile invecinate, de aceea si piscatura este mai intensa. Se potriveste firului de par negru si gros.
Dispozitivul IPL emite o lumina mai dispersa care se indreapta si catre piele, nu doar catre firul de par, daca aceasta contine pigment. De aceea se recomanda ca pielea sa fie cat mai alba in cazul acestui tratament. Este potrivita in cazul firului de par mai deschis la culoare.
Cel mai eficient tratament presupune o combinatie intre cele doua tehnologii. Se pot aplica cateva sedinte de laser pe zona de tratat si atunci cand firul de par devine mai subtire se poate continua tratamentul cu terapia IPL pentru un rezultat optim. Specialistul iti va recomanda combinatia de tratament care ti se potriveste in functie de zona tratata, firul de par, fototipul pielii. Niciuna dintre cele doua tehnologii nu trateaza parul total lipsit de melanina, alb, blond sau gri.
Chiar este “definitiva”?
Termenul de epilare definitiva este impropriu deoarece nu se obtine o curatare de 100% a zonei tratate si nici nu este absolut definitiva. De aceea, cel mai corect ar fi sa spunem fotoepilare, adica epilare cu ajutorul luminii.
Ea este progresiv definitiva, adica firele de par tratate cad progresiv si definitiv, 10-15 % din totalul firelor de par de pe zona, cele aflate in faza activa de crestere, cad dupa fiecare sedinta, dar pe zona tratata vor mai aparea fire de par produse de alti foliculi pilosi. Tocmai de aceea, dupa terminarea tratamentului pe zona, se recomanda 2 sedinte de intretinere pe an.
Iata orientativ cateva procente medii de curatare a catorva zone mai frecvent solicitate: axila 80-90%, zona inghinala 90-95%, fata 60-70% coapse 60-70%, gambe 90-95%.
Cate sedinte sunt necesare si cat timp dureaza o sedinta?
Numarul de sedinte necesare pentru a obtine un procent de curatare a zonei satisfacator depinde de mai multi factori precum fototipul pielii, de culoarea si caracteristicile firului de par (grosimea), zona tratata, varsta si sexul, metabolismul hormonal.
Putem indica insa un numar orientativ pentru fiecare zona de interes: axile si zona inghinala 8-10 sedinte, gambe 6 – 8 sedinte, coapse si brate 10 – 12 sedinte, zonele faciale 12-14 sedinte. O sedinta dureaza de la cateva minute in cazul zonelor mici (buza superioara, barbie etc) pana la o ora si jumatate. Perioada intre doua sedinte este de 6 – 8 saptamani in functie de zona tratata.
Este dureros?
In timpul tratamentului de epilare definitiva se simte o piscatura suportabila si o usoara senzatie de caldura. In cazut tratamentului cu laser senzatia este mai intensa tocmai pentru ca presupune o concentratie mai mare si mai precisa de caldura asupra folicului pilos.
Daca se trateaza o zona cu foarte multe fire de par si de culoare negru inchis, este posibil sa apara senzatia de piscatura puternica si pacientilor mai sensibili sa le fie mai greu sa suporte. In aceste cazuri se recomanda cateva sedinte de terapie IPL pe zona care sa mai subtieze firele si sa trateze parte din ele, iar ulterior sedintele de laser vor deveni suportabile.
Se poate face pe piele bronzata?
Tratamentul de epilare cu laser dioda se poate aplica si pe pielea bronzata deoarece nu afecteaza tesuturile invecinate firului de par, adica pielea. Totusi nu este indicat sa te expui la soare 3 zile inainte si dupa tratament si trebuie sa aplici crema cu factor ridicat de protectie pe zona.
Lucrurile nu stau la fel in cazul in care zona este tratata prin tehnologie IPL. Este contraindicata expunerea la soare cel putin doua saptamani inainte si dupa tratament.
Ca sa nu interupi tratamentul pe timpul verii, poti alterna sedintele de IPL cu cele de Laser, ca sa ai continuitate. Daca tehnologia IPL iti este cea mai recomandata, aplicand laserul rezultatele nu vor fi aceleasi, dar vor exista totusi, este mai bine decat sa intrerupi de tot tratamentul in sezonul cald.
Contraindicatii si riscuri
Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca tratamentul de fotoepilare este sigur si nu implica riscuri majore, ci doar anumite efecte adverse usoare cum ar fi roseata pe zona tratata, eritem perifolicular, depigmentari si hiperpigmentari ale pielii.
Tratamentul este insa contraindicat femeilor insarcinate si care alapteaza, datorita concentratie mari de hormoni, exista riscul aparitiei petelor pe piele. Nu se pot supune tratamentului nici persoanele cu diabet, persoanele cu pacemaker sau patologii cardiace. Este contraindicat si in caz de rani deschise pe zona de tratat sau in caz de fotosensibilitate cauzata de medicamente fotosensibile.
Testul de sensibilitate inainte de prima sedinta de tratament este fundamental deoarece in cadrul acestei sedinte specialistul se asigura ca nu ai contraindicatii la tratament, ca nu exista reactii adverse si iti recomanda tehnologia care ti se potriveste cel mai bine pentru a obtine rezultate optime.