Părul apare cu aproximativ 5 săptămâni înainte să te naști, iar până la maturitate, ajungi să ai aproximativ cinci milioane de foliculi de păr. Un milion se află pe scalp, iar restul pe tot corpul. Vezi ce spune despre sănătatea ta felul în care sunt distribuite firele de păr.
Părul de pe corp absoarbe substanțele din organism, potrivit powerofpositivity.com. Când examinezi un fir la microscop, poți observa dacă ai consumat alcool în exces sau alte substanțe ilegale. Și o cantitate prea mare de mercur poate fi detectată la o analiză a firului de păr de pe corp. Schimbările care se produc în interiorul organismului pot face ca părul să crească mai repede, mai încet, să își schimbe textura sau culoarea, să cadă sau să crească în locuri în care nu ai mai avut până în acel moment.
Dacă ai prea mult păr…
Menopauza duce la apariția firelor de păr pe față, din cauza faptului că îți scade nivelul de estrogen din organism. Din nefericire, poți să te confrunți cu pilozitate facială și în tinerețe, dacă ai o cantitate mai mare de testosteron în corp. O analiză de sânge îți spune dacă suferi de un dezechilibru hormonal. Alte cauze ale apariției părului pe față sunt și creșterea nivelului de zahăr din sânge și sindromul ovarelor polichistice.
Dacă îți cade părul…
Pierderea părului în exces poate fi cauzată de o boală autoimună, dar poate fi și o problemă genetică. Pe măsură ce îmbătrânești, este normal să pierzi mai multe fire de păr, însă atunci când te confrunți cu această problemă în tinerețe, poți avea lipsă de fier sau o tiroidă leneșă.
Ai păr foarte uscat
Părul aspru și foarte uscat poate fi un semn de hipotiroidism, de aceea ar trebui să mergi la un medic endocrinolog dacă ai această problemă.
Dacă observi că îți crește păr în locuri în care nu ai avut până atunci, iar acesta are o textură moale, înseamnă că nu te hrănești cum trebuie. Anorexia este o afecțiune care duce la apariția unei astfel de probleme. Organismul încearcă să se încălzească și produce mai mult păr, pentru a compensa lipsa grăsimii din organism. În aceste condiții, s-ar putea să observi că părul din cap începe să îți cadă.
Părul își schimbă culoarea
Este normal să ai păr alb după o anumită vârstă, iar unele persoane observă modificări și în culoarea firelor de păr de la sprâncene sau de pe corp. Uneori, poți avea păr alb de la 20 de ani, dacă părinții tăi au început să albească la aceeași vârstă. În alte cazuri, însă, poate fi vorba de o lipsă de vitamina B – 12 sau de probleme ale tiroidei.
Părul de pe corp încetinește să mai crească atunci când atinge o anumită dimensiune, spre deosebire de cel de pe cap, care crește continuu. Lungimea firului de păr de pe corp este determinată de moștenirea genetică. Problemele circulatorii din membre, de exemplu, pot face ca părul epilat să nu mai crească la loc.
Păr care se rupe
Dacă observi că ai păr fragil, care se rupe ușor, s-ar putea să ai un deficit de sulf. După calciu și fosfor, sulful este cel mai important mineral pentru organism. Părul conține keratină, care este realizată din punți de sulf. Pe măsură ce îmbătrânești, aceste punți își pierd flexibilitatea și duc la ruperea firului de păr. Un studiu a arătat că efectele negative cauzate de lipsa proteinelor pot fi rezultatul unei lipse de sulf. Sulful este folosit de organism pentru a crea proteine și este, de asemenea, un mineral bun pentru detoxificarea ficatului.