Semne că ai un cheag de sânge în organism

.
Sângele trebuie să circule constant prin organism pentru toată viața, dar să se închege imediat, când te tai sau te rănești. Cheagurile de sânge te pot salva într-o astfel de situație, însă atunci când se formează la întâmplare, te pun în pericol. Vezi cum îți dai seama că ai un cheag de sânge în corp.

Cheagurile de sânge se formează în interiorul venelor mici, aproape de suprafața pielii, și atunci provoacă înroșirea zonei, durere și umflare. În această situație, cheagul de sânge este superficial și foarte rar provoacă complicații. Problema apare atunci când sângele se îngroașă în venele mari, potrivit mayoclinic.org. Atunci când se îndepărtează de zona inițială în care s-a format, cheagul de sânge poate provoca complicații serioase. De exemplu, un astfel de cheag care se formează în picior poate ajunge în plămâni și să provoace un embolism pulmonar.

Cum recunoști un cheag de sânge

Poți să ai un cheag de sânge fără simptome, însă uneori apar unele semnale care ar trebui să te trimită la medic. Astfel, dacă ai un cheag în picior, vei observa o zonă umflată, dureroasă, uneori fierbinte, potrivit healthline.com. De asemenea, când întinzi degetul mare de la picior poți simți o durere în gambă, iar zona în care a apărut cheagul va fi un pic decolorată.

Senzația că un elefant s-a așezat pe pieptul tău anunță un cheag de sânge în inimă. Confuzia și dificultățile de respirație sunt, de asemenea, semnale de îngrijorare. Durerile abdominale severe, însoțite de vomă și diaree pot anunța un cheag de sânge în abdomen. Aceste simptome pot apărea și din cauza unui virus stomacal sau în urma unei intoxicații, așa că mergi la medic.

O durere puternică de cap este, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Atunci când durerea este însoțită de dificultăți de vorbit și vedere încețoșată, poate fi vorba de un accident vascular cerebral.

Atunci când nu îți mai simți o mână sau un picior, înseamnă că prin zona respectivă nu mai circulă sângele, din cauza unui cheag. Cere ajutor medical de urgență în astfel de cazuri.

Cum apare un cheag de sânge

Procesul de închegare începe în momentul în care sângele intră în contact cu anumite substanțe de pe piele sau de pe pereții vaselor de sânge. Depunerile de colesterol de pe artere, de exemplu, pot duce la formarea unui cheag de sânge. De altfel, cele mai multe infarcte sau accidente cerebrale apar când un astfel de cheag din inimă sau creier se sparge. Cheagul se poate forma în orice zonă în care sângele nu circulă cum trebuie.

Oamenii peste 65 de ani, cei care călătoresc pentru multe ore și stau în aceeași poziție mai mult timp, persoanele obeze sau care fumează sunt mai expuse acestei probleme. Pot fi afectate și femeile însărcinate sau cele care iau anticoncepționale. Sedentarismul este un alt factor care crește riscul apariției unui cheag de sânge.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton