Acneea este o problemă foarte des întâlnită la adolescenți, dar și la adulți și are drept cauză infectarea foliculilor de la nivelul pielii cu secreția glandelor sebacee. Dar există și factori externi care pot ”hrăni” această problemă.
Lapte și alte produse lactate
Laptele, brânza, iaurtul sunt produse excelente pentru micul dejun: ne aduc doza zilnică necesară de calciu, ne dau enegrie și ne ajută să ne menținem sănătoase. Pe de altă parte, în cazul celor cu probleme ale pielii stimulează erupțiile cutanate. Lactatele stimulează producția de hormoni sexuali masculini și sporesc nivelul insulinei. Aceste două substanțe ajută, la rândul lor, la stimularea glandelor sebacee să aibă o producție mai mare, ducând astfel la tenul acneic.
Alimente și băuturi bogate în zahăr și carbohidrați
Îți plac prea mult ciocolata, înghețata, sucurile acidulate sau prăjiturile? Încearcă să reduci dozajul pentru că sunt inamicul numărul 1 al pielii. Aceste alimente, inclusiv pastele și produsele de panificație, au un indice glicemic ridicat și se convertesc rapid în zahăr. Astfel, nivelul de insulină este și mai ridicat, determinând o inflamare generală a corpului. Inflamarea produce enzime care inhibă stimularea colagenului și elastinei. Acest proces are ca efect formarea ridurilor și lăsarea pielii, dar și afecțiuni ale tenului cum ar fi acneea sau iritațiile.
Alcoolul
Potrivit doctorului David Colbert, alcoolul este o hepatotoxină pe care ficatul nostru simte nevoia să o elimine imediat. Deshidratează pielea și conține substanțe care produc mahmureala și te fac să arăți rău a doua zi. Însă amestecurile cu alcool, mai ales cocktailurile cu alte băuturi care conțin zahăr, sare sau alte arome pot duce la o inflamare sistemică și, drept urmare, la acnee.