Se spune că somnul ne poartă sufletul prin locuri nemaivăzute și ne conectează cu lucruri pe care nu le-am mai trăit până acum. Însă această experiență este și singurul obicei datorită căruia mintea noastră poate deveni mai bogată, mai înțeleaptă.
În cultura chineză lumea se împarte în yin și yang. Iar majoritatea crede că tot ceea ce ne înconjoară este asociat, în proporție covârșitoare, masculinității, adică lui yang. În timp ce acțiunile și ambițiile noastre sunt considerate ca aparținând lui yang, somnul, adică exact ceea ce ne deconectează de la realitatea de zi cu zi, este considerat ca fiind reprezentat de yin și este opusul acțiunii.
Însă, persoanele extrem de ocupate dorm foarte puțin, fără să realizeze în mod serios cât de tare le afectează acest lucru. În timpul somnului, ”subconștientul începe să comunice cu superconștientul”, timp în care sufletul și mintea se întrepătrund, ajutând la dezvoltarea noastră, potrivit site-ului Yahoohealth.com.
Chinezii însă cred mai mult în puterea meditației, decât în cea a somnului. Așadar, un pui de somn care să te energizeze peste zi poate fi înclouit la fel de bine cu meditația. Unii sunt distrași de zgomotul din jur și ajung la concluzia că nu pot face acest exercițiu, însă au nevoie doar de puțină concentrare asupra minții lor. De aici, pornesc, de altfel, cunoașterea de sine și cunoașterea lumii. Imediat ce ego-ul încetează să mai domine persoana.
”În fiecare seară, când merg să mă culc, mor încet, iar în fiecare dimineață, când mă trezesc, renasc”, spunea Mahatma Gandhi, iar vorbele sale își trag obârșia din cultura chineză, în care se credea că somnul este o moarte mai mică. Prin somn, ne pregătim în fiecare zi, nașterea, dar și iluminarea.
Serotonina este acel hormon care ne dă starea de bine, iar în timpul somnului aceasta este convertită în melatonină. În timpul somnului, la rândul ei, melatonina este convertită în dimetiltriptamină (DMT), o susbtanță psihoactivă, denumită și molecula spiritului. Dezvoltarea personală se produce în glanda pineală, unde se produc aceste transformări, iar lipsa somnului poate provoca haos la acest nivel.