Care este diferența dintre gripa porcină și cea sezonieră

.
În sezonul rece ești predispusă la răceli inofensive, însă unele îți pot afecta serios sănătatea, dacă nu le tratezi cum trebuie. Pentru asta, este bine să știi care este diferența dintre gripa sezonieră și cea porcină.

Ce este gripa sezonieră

Gripa sezonieră este o afecțiune virală contagioasă, care afectează aparatul respirator, potrivit decodescience.org. Atunci când te îmbolnăvești, te confrunți cu scurgeri nazale apoase sau, dimpotrivă, nas înfundat, dureri în gât, tuse, dureri musculare și de cap, febră și oboseală. La copii pot apărea și diaree și vomă. Gripa sezonieră se manifestă în primele trei zile de la contactul cu virusul, iar cele mai multe persoane își revin complet într-o săptămână, două, fără complicații. În cazuri rare, poate duce la pneumonii, bronșite și infecții ale sinusurilor.

Sunt trei tipuri principale de gripă sezonieră: tipul A, care se răspândește cel mai repede, tipul B, care duce la îmbolnăviri locale, și tipul C, care nu este atât de contagios. Vizita la medicul de familie este obligatorie, pentru că el îți va prescrie tratamentul. În general, acesta constă în medicamente antivirale, consum ridicat de lichide, odihnă și izolare. Antibioticele nu sunt indicate.

Ce este gripa porcină

De câțiva ani, tot mai multe cazuri de gripă porcină apar și în România. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere și includ tuse seacă, febră, dureri ușoare în gât și oboseală, dar bolnavii se pot confrunta și cu greață, vomă și diaree. În plus, infecția cu virusul H1N1 poate provoca și iritații ale ochilor și lipsa apetitiului, potrivit cercetătorilor de la Centrul de Control al Bolilor. Copiii, tinerii, femeile însărcinate și cei care suferă de boli cronice sunt mai predispuși îmbolnăvirii.

Tratamentul împotriva gripei porcine presupune odihnă, consum ridicat de lichide, medicamente împotriva tusei și analgezice, întrucât durerile pot fi mai mari decât în cazul gripei sezonierei. În cazuri mai serioase este indicată internarea în spital și supravegherea medicală constantă.

Asemănări și deosebiri între gripa porcină și cea sezonieră

Gripa porcină și cea sezonieră sunt destul de asemănătoare, însă prima este mult mai gravă și duce mai frecvent la complicații. În plus, febra este mai mare, atunci când ai intrat în contact cu virusul H1N1, iar durerile musculare sunt mai intense. Nu ai cum să faci acasă diferența dintre cele două tipuri de gripă, de aceea este obligatoriu să mergi la medicul de familie la primele semne de boală. Sunt teste de sânge care îl pot ajuta pe specialist să își dea seama care este agentul patogen care te-a îmbolnăvit și să îți prescrie tratamentul corect.

Cum te protejezi de gripa porcină și de cea sezonieră

Pentru a preveni îmbolnăvirea, stai departe de oamenii bolnavi și evită aglomerațiile. Acoperă-ți nasul și gura, dacă în mediul în care lucrezi sunt multe persoane bolnave. Nu pune mâinile murdare pe față și spală-te cât poți de des pe mâini, pentru a îndepărta agenții patogeni. Consumă multe lichide, fructe și legume, dormi cel puțin opt ore și fă mișcare.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton