Secretul unei vieți sănătoase nu ține doar de alimentația corespunzătoare, sport și igienă personală, ci și de curățenia care te înconjoară. Iar cel mai apropiat obiect care intră în contact cu pielea noastră, în casă, este lenjeria de pat.
Neapărat aceasta trebuie să fie curată, însă nu sunt multe care știu cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat. Este cel mai important lucru pentru sănătatea noastră deoarece așternuturile pot fi o sursă inepuizabilă de microbi și, în concluzie, de boli.
În general, producem 1,5 milioane de celule moarte care ajung în lenjeria de pat și care, dacă nu este schimbată la timp, pot dăuna grav sănătății. Acestora li se adaugă sebum, transpirație, salivă, materii fecale, spermă, secreții vaginale sau resturi de mâncare. Toate acestea reprezintă o sursă de hrană pentru acarieni, acele microorganisme care ”locuiesc” și se înmulțesc în saltea și care pot provoca alergii grave, astm, rinită, iritații ale pielii, acnee.
Ce ai de făcut
Tocmai de aceea este important să avem grijă de corpul nostru schimbând lenjeria de pat foarte des. Specialiștii în igienă recomandă o frecvență de o săptămână, iar în lunile de vară, când transpirația este din abundență chiar de două ori pe săptămână. Tot ei asigură că nu este deloc igienic pentru organismul nostru să lăsăm pe pat așternuturile în care cu o seară înainte au dormit musafirii.
Specialiștii recomandă să curățați așternuturile la mașina de spălat, la temperaturi ridicate, pentru a ucide microbii. Temperatura ideală este cuprinsă între 60-90 de grade Celsius. De asemenea, este indicat să folosiți așternuturi din bumbac, pentru că sunt mai prietenoase cu pielea, sunt mai ușor de curățat și nu se degradează la fel de ușor precum cele confecționate din alte materiale.
Ulterior, lenjeria trebuie călcată la temperatura cea mai ridicată, pentru că astfel așternuturile sunt sterilizate.