Ce este cassava și cum te poate ucide

.
Cassava este o legumă din America de Sud, plină de carbohidrați, însă poate fi periculoasă dacă este consumată crudă. O femeie din București a ajuns la Urgențe, acum câțiva ani, după ce a confundat această rădăcină cu turmericul și a cumpărat-o dintr-un supermarket. Vezi cum poți evita astfel de situații.

O femeie din București a trecut pe lângă moarte, după ce a cumpărat cassava din supermarket și a mâncat-o crudă, crezând că este turmeric. A aflat cât este de periculos ce a făcut în momentul în care a căutat pe internet beneficiile legumei pe care tocmai o mâncase. Tânăra a mers rapid la Urgențe, unde a primit ajutor din partea medicilor, dar a scris pe Facebook ce a pățit, pentru a-i ajuta pe ceilalți consumatori să evite astfel de situații.

Cassava, beneficii și proprietăți

Cassava este o rădăcinoasă din care se prepară făina de tapioca, dar care poate fi și gătită. Preparată termic, poate aduce numeroase beneficii sănătății. Are de două ori mai multe calorii decât cartofii, dar cu toate acestea conține mai puține grăsimi și proteine decât cerealele, de exemplu. Nu conține gluten, astfel că este indicată mai ales celor care suferă de boala celiacă.

Cassava mai conține cantități moderate de vitamine din complexul B, dar și minerale importante, precum zinc, magneziu, cupru, fier și mangan. În plus, are o cantitate mare de potasiu, un nutrient foarte important, ce intră în componența celulelor și reglează bătăile inimii și tensiunea arterială. Această plantă este, de asemenea, plină de fibre, astfel că o poți consuma cu încredere dacă vrei să îți scazi colesterolul și să îți reglezi nivelul de zahăr din sânge.

cassava

Când devine periculoasă cassava

Cassava conține niveluri mari de cianură, iar când este consumată crudă sau nu este preparată corect, devine extrem de periculoasă. Mâncată raw, provoacă o scădere a tensiunii arteriale, puls rapid, amețeli, dureri de cap, dureri de stomac, vomă, diaree, confuzie și convulsii. Când cantitatea de cassava este mai mare, apare paralizia, care este ireversibilă, și chiar moartea. Intoxicația cu cianurile găsite în această plantă poate duce la probleme cronice, precum dereglări tiroidiene sau probleme neurologice.

Dacă vrei să o gătești, trebuie să o cureți de coajă, să o tai în bucăți și să o fierbi până când devine moale. Când este gata, aruncă apa pe care ai folosit-o. După ce ai transformat cassava într-un aliment sigur, o poți mânca simplă, cu sare și piper, sau o poți pune la cuptor, pentru a-ți face chips-uri sănătoase.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton