Cu ce alimente poți înlocui multivitaminele

.
Multivitaminele pot părea o alegere bună, dar studiile au arătat că nu te protejează de cancer, boli de inimă sau declin cognitiv

.  Vezi cu ce alimente le poți înlocui, pentru a te asigura că organismul tău primește nutrienții necesari.

Studiile au arătat că dozele mari de beta-caroten, vitamina A și vitamina E îți pot afecta sănătatea, de aceea ar trebui să le iei doar din surse naturale, potrivit prevention.com. Corpul tău știe cum să descompună alimentele și să folosească eficient nutrienții din ele și nu are nevoie de vitamine și minerale suplimentare. Pentru asta, însă, trebuie să știi ce să mănânci.

Migdalele

Migdalele sunt considerate alimente minune, iar dacă te gândești la proprietățile lor, îți dai seama că popularitatea lor este justificată. Pe lângă gustul cremos, conțin și cantități mari de acizi grași, vitamina E și magneziu. Dacă le consumi zilnic, nu te mai lași tentată de gustările nesănătoase, precum chips-urile sau snacks-urile.

Scoicile

Scoicile, stridiile și midiile au cea mai mare concentrație de vitamine și minerale. Sunt pline de nutrienți, sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în proteine. Spre deosebire de multivitamine, au un gust delicios, așa că le poți include cu încredere în alimentație. O mână de stridii, de exemplu, îți oferă de 10 ori doza recomandată de vitamina B 12, de 15 ori doza zilnică de zinc și de trei ori necesarul de selenium. În plus, sunt indicate mai ales dacă suferi de anemie, pentru că au cantitatea de fier de care ai nevoie într-o zi. Mai conțin vitamina D, magneziu, cupru și fosfor, minerale care te ajută să ai un organism sănătos. Consumă scoici sau stridii măcar o dată pe săptămână și nu vei mai avea nevoie de suplimente.

Citește și: Suplimente pe care nu ar trebui să le iei niciodată

Quinoa

Quinoa este foarte bogată în fibre, proteine complete și aminoacizi esențiali. Conține și grăsimi sănătoase, magneziu, fier, fosfor și zinc și are o concentrație foarte mare de antioxidanți. Este recomandat să mănânci zilnic o farfurie de quinoa, amestecată cu legume sau sub formă de porridge.

Murăturile

Murăturile conțin bacterii sănătoase, precum lactobacillus. Legumele sunt ținute în apă cu sare, un mediu în care supraviețuiesc doar bacteriile lactobacillus. O porție de murături îți asigură doza zilnică de vitamina C, vitaminele din complexul B și amino-acizi esențiali. Aceste produse fermentate sunt foarte benefice și pentru flora intestinală, așa că mănâncă-le cu încredere.

Algele

Algele sunt, de asemenea, pline de nutrienți, pentru că absorb minerale importante din ocean, precum fier, calciu, potasiu, magneziu și fosfor. Conțin aproximativ 56 de minerale de care are nevoie organismul uman. Consumă-le zilnic și nu vei mai avea nevoie de multivitamine.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton