Somnul bun a devenit un lux pentru mulți dintre noi. Stresul, alimentația necorespunzătoare, lipsa exercițiilor fizice sau munca până târziu ne dau insomnii, iar când reușim să adormim, târziu în noapte, suntem chinuiți de vise urâte. Există, se pare, un truc prin care ne putem păcăli creierul să ne ”aducă” numai fericire în timp ce dormim.
Te trezești din somn lac de apă, cu un sentiment ciudat, de parcă cineva te-ar fi fugărit toată noaptea, cu palpitații, totul după ce ai avut un comșar? Nu doar stresul și lipsa unei alimentații sănătoase ar putea fi în spatele acestei stări. Ci și poziția în care dormi.
Potrivit anumitor studii, persoanele care dorm pe partea stângă sunt mai predispuse să aibă coșmaruri, în timp ce persoanele care dorm pe partea dreaptă au parte de un somn mai de calitate. O explicație ar fi aceea că pe partea dreaptă, oamenii simt că au parte de mai multă siguranță.
Visăm urât dacă dormim pe partea stângă
Conform unui studiu realizat de cercetătorii americani, 40 la sută din persoanele care obișnuiesc să doarmă pe partea stângă au avut vise urâte, comparativ cu doar 14.6 la sută din cei care preferă să doarmă pe partea dreaptă. Se pare că, faptul că dormim pe mâna dreaptă ne ajută să avem vise mai frumoase, acest lucru fiind strâns legat de un sentiment de relaxare sau siguranță.
Însă cea mai bună poziție de dormit pentru a visa frumos este pe burtă. Această poziție dă naștere și viselor erotice, susțin studiile, care arată că a fost corelată cu poziții sexuale în care persoana care le are este imobilizată. Astfel, dormind pe burtă visează că sunt legați sau împiedicați să se miște, în timp ce persoana din vis le satisface dorințele sexuale.
Stimulii externi sunt încorporați în conținutul visului
În aceeași poziție poți dezvolta o ”boală” deloc neplăcută care se numește erotomania și în care o persoană crede că are un admirator secret, de cele mai multe ori fiind vorba de o celebritate..
”Cercetarea ne arată faptul că experiența visării și, în special conținutul visului, pot fi influențate de postura corpului din timpul somnului. Creierul, în timpul nopții, nu este deconectat în totalitate de la lumea exterioară, iar stimulii externi sunt probabil încorporați în conținutul visului mult mai des decât suntem noi conștienți”, susține unul dintre coordonatorii studiului.
”În timpul visului, creierul, chiar dacă persoana se găsește într-o stare de inconștienț, încearcă să facă anumite conexiuni și să dea un sens visului, în funcție de stimulii externi”, a adăugat el.