Tusea, fie ea productivă sau seacă, poate avea şi alte cauze decât o banală răceală sau o gripă. Iată care sunt ele şi cum îţi poţi da seama de ce tuşeşti.
Tusea este un reflex prin care se elimina corpurile străine şi mucozităţile din plămâni şi căile respiratorii, aşadar este un simptom, şi nu o boală în sine. Dacă tuşeşti fără să-ţi poţi da seama de ce va trebui să descoperi mai întâi cauza şi abia apoi te poţi aştepta să primeşti un tratament.
Tuse productivă
Tusea productivă nu trebuie oprită pentru că are rolul de a elimina mucozităţile din plămâni sau cele care se scurg din nas şi sinusuri. Iată care pot fi cauzele ei:
– Infecţiile virale, răceala şi gripa, sunt cele mai frecvente cauze ale tusei productive, declanşată de mucozităţile care se scurg în gât. În acest caz este util un expectorant.
– Infecţiile bacteriene ale plămânilor şi căilor respiratorii – pneumonia, bronşita, sinuzita, tuberculoza. De obicei tusea este însoţită de febră.
– Bolile cronice ale plămânilor, de pildă bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), des întâlnită la fumători.
– Fumatul poate să afecteze plămânii şi să irite căile respiratorii.
Tusea seacă
Tusea neproductivă, care nu produce mucozităţi poate avea cu totul alte cauze decât cea productivă. Iată care sunt acestea:
– Infecţiile virale, răceala şi gripa, se termină printr-o tuse iritativă seacă, ce poate dura câteva săptămâni de la dispariţia celorlaltor simptome. De obicei se agravează seara şi noaptea.
– Alergiile, de pildă rinita alergică, provoacă tuse seacă şi strănuturi.
– Astmul se poate manifesta printr-o tuse seacă cronică, însoşţită de respiraţie dificilă sau „şuierată”.
– Sindromul de reflux gastroesofagian, deşi nu este o boală respiratorie poate provoca tuse seacă din cauza acidului gastric ce urcă în esofag şi îl irită.
– Iritanţii, precum praful, fumul substanţele chimice dau o tuse neproductivă ce poate continua şi după încetarea expunerii.
– Un corp străin ce blochează căile aeriene, precum o pastilă sau o bucată de mâncare. Atenţie mai ales la copii!