În această perioadă premergătoare Sărbătorilor de Iarnă când, în mod tradiţional, se taie porcii crescuţi în gospodării, se înregistrează şi cele multe cazuri de trichineloză. Libertatea îţi spune ce trebuie să faci pentru a înlătura orice risc de contaminare.
După ce pârleşti porcul, nu te lăsa tentat şi nu consuma nimic, nici măcar şorici sau ureche, până nu faci testul de trichineloză. Pentru asta trebuie să duci la medicul veterinar probe de carne recoltate doar din anumite locuri, şi anume din pilierii diafragmatici, din musculatura intercostală sau din musculatura de la baza limbii. Preţul unei astfel de analize este de circa 10 lei. De reţinut că, dacă din aceeaşi gospodărie sunt sacrificaţi mai mulţi porci, trebuie duse la analiză probe de la fiecare porc în parte.
Nu cumpăra porcul de oriunde
Atenţie mărită şi atunci când cumperi din târg porcul de Crăciun. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) avertizează că târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar-veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. Transportul porcilor vii, către abator sau către gospodăria cumpărătorului, atunci când trec printr- un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate. Potrivit legii, dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, care merg până la amenzi de câteva zeci de mii de lei, iar animalele sunt confiscate fără a se oferi despăgubiri. Numărul de telefon al “Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza eventualele nereguli.