Câți centimetri ar trebui să ai în talie, în funcție de înălțime

.
Medicii iau întotdeauna în calcul înălțimea și greutatea unei persoane pentru a stabili dacă este sănătoasă, însă aceștia nu sunt singurii indicatori care trebuie luați în calcul. Potrivit Centrului de Control și Prevenție al Bolilor, dimensiunea taliei este extrem de importantă. Vezi câți centimetri ar trebui să măsoare abdomenul tău, pentru a evita apariția unor boli cronice.

Obezitatea crește riscul apariției bolilor de inimă, diabetului, cancerului sau accidentului cerebral, potrivit livestrong.com. Pe lângă kilogramele în plus, localizarea grăsimii este un alt factor de risc pentru apariția acestor afecțiuni. Specialiștii au constatat că grăsimea acumulată în jurul taliei, de exemplu, este mult mai periculoasă decât cea de pe șolduri. Ideal ar fi ca dimensiunea taliei să reprezintă mai puțin de jumătate din înălțime, spun cercetătorii. Astfel, femeile care au peste 88 de centimetri în talie au un risc mai mare de a suferi de boli cardiovasculare sau diabet, de aceea ar trebui să îți ții sub control greutatea și să faci exerciții care să reducă grăsimea din jurul taliei.

Vezi în tabelul de mai jos care ar trebui să fie dimensiunea normală a taliei, în funcție de înălțime.

tabel talie

 

Cum poți scăpa de grăsimea în exces din talie

Grăsimea din jurul taliei mai este cunoscută și ca grăsime viscerală, este activă biologic și secretă compuși în organism care cresc riscul apariției diabetului de tip II și bolilor cardiovasculare, potrivit livestrong.com. O alimentație sănătoasă, sportul, odihna și lipsa stresului te pot ajuta să scapi de acest tip de grăsime.

În primul rând, alimentele procesate contribuie la acumularea de grăsime în talie. Încearcă să le excluzi din dietă și înlocuiește-le cu cereale integrale, fructe și legume. Orezul brun, quinoa sau orzul sunt mult mai sănătoase decât pâinea albă, orezul alb sau produsele de patiserie.

În al doilea rând, încearcă să consumi grăsimi sănătoase, din pește, nuci sau semințe de floarea soarelui, și renunță la carnea grasă sau lactate. Renunță, de asemenea, la sucurile din comerț, pentru că au foarte multe calorii și cantități uriașe de zahăr.

Și somnul te poate ajuta să scapi de grăsimea din talie sau să previi apariția ei. Încearcă să dormi opt ore pe noapte, pentru că astfel vei fi odihnită a doua zi și nu vei simți nevoia să consumi alimente nesănătoase.

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a reduce grăsimea din talie este sportul. Fă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi, iar dacă trebuie să dai jos mai multe kilograme, 60 de minute de sport sunt ideale.

Stresul duce la creșterea nivelului de cortizol din sânge, un hormon care încurajează organismul să depoziteze grăsimea pe abdomen, mai ales atunci când mănânci nesănătos. Încearcă să fii mai calmă, iar dacă ai un job stresant, fă exerciții de meditație. Te vor ajuta să te relaxezi și să privești lucrurile la rece.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton