Cum îți dai seama că ai prea mult estrogen

.
Estrogenul este hormonul dominant feminin, dar când ai prea mult, nu este bine. Vezi cum îți dai seama că ai prea mult în organism.

Estrogenul pregătește organismul pentru ovulație, este responsabil pentru dezvoltarea țesutului sânilor și membranei uterului. Estrogenul nu este produs în mod egal, potrivit theheartysoul.com, iar în unele cazuri crește riscul apariției cancerului de sân sau uterin.

Excesul de estrogen este foarte comun în rândul femeilor. Stresul, consumul de cafea, anticoncepționalele, substanțele din produsele de curățat sau cosmeticele cresc nivelul acestui hormon. O analiză a hormonilor își poate spune dacă ai un dezechilibru, însă sunt și alte semne care te pot anunța asta.
Femeile cu prea mult estrogen se îngrașă, sunt anxioase, au sânii sensibili, sunt obosite și au dificultăți de concentrare. Când nivelul acestui hormon crește foarte mult, pot apărea chisturi mamare, infertilitate, avorturi spontane sau endometrioză.

Alte simptome includ o scădere a libidoului, menstruație neregulată, balonare, dureri de cap, schimbări de comportament, mâini și picioare reci, pierderea părului, probleme cu tiroida sau insomnie.

Poți scăpa de excesul de estrogen cu ajutorul unui stil de viață sănătos.

Cum îți reglezi nivelul de estrogen

Legumele crucifere sunt foarte indicate pentru reglarea nivelului de estrigen. Varza, conopida, broccoli conțin nutrienți care duc la eliminarea excesului de estrigen din ficat. Este indicat să le consumi de 3-4 ori pe săptămână.

Rozmarinul este un alt ingredient care te ajută să îți restabilești echilibrul hormonal. Când îl adaugi în mâncare, de exemplu, stimulează producția de estrogen bun, hormonul care nu crește riscul de cancer. În plus, acest condiment îmbunătățește memoria și starea de spirit, ajută tiroida să funcționeze mai bine și îți dă energie.

Un alt lucru pe care îl poți face dacă ai prea mult estrogen este să îți îmbunătățești sistemul digestiv. Consumă cât mai multe fibre și asigură-te că ai un tranzit intestinal echilibrat. Probioticele sunt, de asemenea, bune pentru digestie, așa că include-le în alimentație.
Dacă nivelul de grăsime din organism este mare, și cantitatea de estrogen va fi la fel. Încearcă să scapi de kilogramele în plus, pentru a elimina estrogenul în exces.

Vitaminele din complexul B, zincul și acizii grași omega 3 sunt nutrienții care te ajută să metabolizezi estrogenul. La fel de importante sunt și magneziul, seleniul și vitamina E, așa că le poți lua sub formă de suplimente. Vor ajuta la menținerea echilibrului hormonal.

Nu consuma foarte mult alcool, pentru că această substanță crește nivelul de estrogen. Singura băutură permisă în cantități moderate este vinul roșu.

Sursa foto: 123rf.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton