Se spune că fericirea se învaţă, şi că nu trebuie căutată. Potrivit marilor înţelepţi, fericirea nu ar trebui să fie un ideal urmărit, ci drumul către aceasta să fie însaşi fericirea.
Dacă şi ţie acest dicton îţi sună mai mult a clişeu, iată cinci scriitori care te pot face să te răzgândeşti, prin cărţile lor motivaţionale care au făcut minuni în cazul multor cititori.
Bucură-te de ceea ce ai. Magie şi grandoare în existenţa obişnuită – Miller Timothy
După titlu, îţi vei spune că şi aceasta este o carte ce se vrea a fi un ghid practic şi care promite să facă lumea dintr-o dată mai fericită. Dar Miller Timothy abordează într-o manieră oarecum nonconformistă filosofia sa privind fericirea. El ne învaţă contrariul: pentru a fi cu adevărat fericiţi, trebuie să ne scoatem mai întâi din cap această idee obsedantă de a căuta fericirea ca pe un obiect.
Dimpotrivă, cartea îţi dezvăluie noi viziuni asupra vieţii, pe cât de modeste – să te mulţumeşti cu puţin -, pe atât de esenţiale mental – să câştigi întelegerea, atenţia şi recunoştinţa.
Secretele fericirii – Richard Schoch
„Secretele fericirii. Ce putem învăţa din trei milenii de căutări” este o analiză inteligentă, îmbinată cu înţelepciunea filosofică a clasicilor şi până la Prozac, cel care a dat numele cunoscutei „pilule a fericirii”, şi analiza psihologică individuală.
Aşa cum ştim, fericirea este subiectivă şi negeneralizată, astfel că autorul vorbeşte cu tâlc despre acea fericire personalizată şi cum ne putem bucura de ea fiecare în parte.
Formula fericirii – Stefan Klein
Ca şi Schoch, celebrul scriitor german, pleacă de la ideea fericirii personalizate – „există şase miliarde de oameni şi şase miliarde de căi spre fericire”, spune el -, explicând pas cu pas, cum să ţi-o „întrebuinţezi”.
Cartea, devenită un apreciat bestseller, explică descoperirile neuro-psihologiei moderne – ce anume generează bucuria, plăcerea, euforia – şi cum anume poate fi indusă fericirea minţii umane.
Proiectul fericirii – Gretchen Rubin
Autoarea mai multor cărţi despre fericire, Gretchen Rubin îţi propune o lectură personală şi captivantă despre fericire. „The Happiness Project” este povestea amuzantă şi plină de autenticitate a unui an întreg pe care autoarea l-a petrecut testând pe propria piele cele mai cunoscute teorii şi studii despre fericire.
Şi ea, la rândul ei, s-a confruntat cu momente triste şi implicit dilemele fericirii, astfel că Rubin oferă numeroase altrenative despre cum poţi să ajungi să te bucuri de viaţă, dar mai ales să înţelegi fericirea.
Fericirea autentică. Ghid practic de psihologie pozitivă – Martin E.P. Seligman
Unii oameni se nasc mai fericiţi decat alţii, dar cu toţii avem şanse egale la fericire. Pornind de la această premisă, Martin Seligman dezvoltă, în ultima sa carte, tema fericirii autentice, explicând că oricine poate fi pe deplin fericit dacă urmează câţiva paşi simpli.
Autor a peste 20 de cărţi, „Fericirea autentică” a devenit un bestseller în domeniul psihologiei pozitive.