Usturoiul este unul dintre cele mai sănătoase ingrediente, dar nu întotdeauna este indicat să îl consumi. Vezi când ar trebui să stai departe de usturoi.
Când ai boli ale ficatului
Dacă iei afecțiuni ale ficatului și iei pastile pentru astfel de probleme, nu ai voie să mănânci usturoi. Consumat chiar și în cantități mici, reduce eficiența pastilelor pentru ficat. De evitat sunt și anticoncepționalele, pentru că pot da efecte adverse atunci când interacționează cu usturoiul. De altfel, dacă ai boli ale ficatului, cel mai bine este să discuți cu medicul de familie, înainte să iei orice tratament.
Când ai probleme digestive
Evită usturoiul sau ceapa dacă suferi de sindromul colonului iritabil, dacă ai probleme cu stomacul, probleme digestive sau ai diaree. Aceste ingrediente îți agravează problemele digestive, de aceea ar trebui să nu le incluzi în alimentație.
Când ai probleme cu ochii
Usturoiul este folosit de sute de ani pentru tratarea stadiilor timpurii de cataractă, dar consumat în cantități mari, poate provoca hemoragii oculare. Evită-l dacă știi că ai probleme cu ochii, pentru că poate da efecte adverse periculoase.
Când te pregătești de operație
Dacă te pregătești de operație, nu este indicat să consumi usturoiu, deoarece crește riscul apariției de hemoragii. De altfel, un studiu din 2007, citat de positivemed.com, a arătat că usturoiul, consumat în cantități mari, poate interfera cu medicamentele cu proprietăți de coagulare a sângelui.
Alte situații în care nu ar trebui să consumi usturoi
Un consum moderat de usturoi (câțiva căței pe zi) este considerat sigur pentru aproape toată lumea. Dacă, însă, îl folosești cu efect terapeutic, trebuie să ții cont de faptul că are și efecte adverse. Astfel, consumă usturoi cu moderație și nu pe termen lung, dacă suferi de inflamație acută, diabet, hipoglicemie, insomnie ori ai suferit un transplat de organe.
Datorită efectului puternic pe care îl are asupra multor sisteme din organism, inclusiv circulator, imunitar și metabolic, usturoiul poate interfera cu numeroase medicamente.
Usturoiul are și părți bune! Este recomandat celor care suferă de hipertensiune arterială, au colesterolul mare sau suferă de boli cardiovasculare. Aceste proprietăți sunt susținute de numeroase studii. Sunt specialiști care susțin chiar că usturoiul poate preveni cancerul de colon, de stomac, de sâni, de prostată sau de plămâni. Din aceste motive, nu este indicat să renunți la usturoi dacă medicul tău nu îți spune că te-ar putea afecta în vreun fel.