Te deranjează sunetul făcut de unghiile ascuțite trecute peste o tablă de scris? Acest lucru spune despre tine că ești o persoană perfect normală. Însă dacă cel mai mic zgomot, chiar și cel scos de cineva atunci când mănâncă –și ne referim la persoane cu maniere, nu la cele care plescăie, atunci suferi de o boală numită misofonie. Chiar dacă este un semn de anormalitate, nu e neapărat ceva negativ.
O sensibilitate crescută la anumite zgomote poartă numele de misofonie. Urăști sunetele, conform traducerii acestui termen, și faci parte din cele 20 de procente care au această tulburare pe tot mapamondul.
Afecțiunea a fost legată, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern, de creativitate. Așadar, cei care suferă de această tulburare sunt persoane cu inteligență peste medie, dacă nu chiar genii. Explicația? Incapacitaea de a bloca anumite sunete, cum ar fi cele de fond, și ascuțimea auzului, pot fi un semn de superioritate intelectuală.
Îți este stimulată creativitatea
Conform cercetării, cu cât este mai mare numărul de sunete de care o persoană este deranjată, cu atât înseamnă că acei oameni pot fi mai stimulați creativ decât restul.
”Filtrarea informației irelevante are loc involuntar, în creier, și îi ajută pe oameni să integreze idei care sunt în afara ariei lor de atenție, ducând astfel la stimularea creativității”, susține Darya Zabelina, autoarea studiului.
Totuși, pentru cei care încearcă să se vindece de misofonie, medicul Wu, de la Universitatea South Florida are un sfat: Ar trebui să nu vă eschivați. Dacă aveți mereu cățtile pe urechi sau orice altceva care vă împiedică să auziți, ori dacă plecați din cameră, nu mai iei parte activ la viața ta și la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Te izolezi. Ideea este să te obișnuiești să tolerezi aceste simptome. Încearcă să asociezi o experiență pozitivă cu sunetele pe care le scoate cineva atunci când mestecă, atunci când ronțăie ceva sau chiar când bea apă. În cele din urmă vei scăpa de sentimentele negative. Persoana care a descoperit această boală, misofobia, Pawel Jasterboff, susține că această tehnică funcționează în proporție de 80 la sută”.