Într-o societate în care „sexul vinde”, iar tinerele se grăbesc să-şi înceapă viaţa sexuală de la vârste fragede, femeile care aleg să amâne „momentul” sunt privite cu suspiciune.
Află de ce aleg unele femei să-şi păstreze virginitatea până la o vârstă înaintată şi cum influenţează acest aspect viaţa lor socială şi profesională.
Ce le determină pe femei să aştepte?
Atât medicii cât şi psihologii spun că nu există o vârstă ideală de începere a vieţii sexuale. În schimb, e nevoie de o maturitate fizică şi emoţională pentru a avea un debut sexual fericit.
„Maturitatea fizică este atinsă de la instalarea menstruaţiei, atunci când fetiţa devine femeie şi poate rămâne însărcinată”, explică doctorul Petruţa Tarciuc.
Maturitatea emoţională, însă, nu are o vârstă biologică.
„Chiar şi în interiorul unei femei care se bucură de un mare succes profesional şi pare foarte stăpână pe sine, putem să avem de-a face din punct de vedere emoţional cu un copil”, detaliază psihoterapeutul Anca Samachis.
În cadrul unei relaţii intime, această femeie va dori să primească un gen de iubire părintească, acordând partenerului un „rol” imaginar de tată. În faţa unui astfel de comportament un bărbat va ramâne mai mult decât confuz, iar femeia se poate simţi frustrată şi chiar abuzată. Aşadar, imaturitatea emoţională împiedică femeia să devină disponibilă din punct de vedere sexual.
Pe lângă imaturitatea emoţională, există şi factori externi care impiedică o femeie să se bucure de propria sexualitate.
Societatea: Sexualitatea este încă un subiect tabu. Media promovează sexul ca pe o activitate socială şi nu arată implicaţiile la nivel psihic. Cu alte cuvinte, nu este important numai să ştii „cum să te machiezi şi cum să te comporţi la prima întâlnire”, ci şi să ştii ce aşteptări ai şi să fii dispusă să cunoşti cu adevărat persoana de lângă tine înainte de a începe o relaţie cu aceasta.
„Este încă destul de trist să observ că o persoană ar putea petrece zile în şir căutând un anumit tip de televizor, iar când vine vorba despre un partener să îşi pună atât de puţine întrebări în ceea ce priveşte potrivirea dintre ei la nivel de nevoi şi aşteptări”, consideră psihoterapeutul.
Familia: În familiile tradiţionale sexul este un subiect abordat cu rigiditate. De multe ori mamele pot transmite fiicelor, conştient sau nu, această „teama” de nu a fi rănite. Şansele ca o femeie care a crescut cu astfel de convingeri să aibă o viaţă sexuală împlinită sunt reduse din start. Ea va evita cu orice preţ o relaţie şi cu atât mai mult va evita intimitatea.
Biserica: O componentă importantă a acestei „aşteptări” îşi are originea în dogma bisericii care leagă ideea de intimitate cu cea de căsătorie.
Cariera: Există o imensă presiune socială pentru a avea succes în carieră, iar tinerele la început de drum decid mult mai greu să facă acest pas, comparativ cu părinţii lor. Dar, în acelaşi timp ele se maturizează fizic mult mai repede decât o făceau în trecut şi, din punct de vedere hormonal, devin mai repede „interesate” de sexualitate.
„Aici ia naştere un adevărat conflict între ceea ce îmi doresc şi ceea ce am voie să fac”, mai spune Samachis. Lupta pentru putere dintre bărbaţi şi femei: Unele femei pot face un adevărat act de bravură din faptul că nu au „cedat” încă niciunui bărbat, iar această atitudine tinde să le întărească ideea că sunt mai „puternice” în acest conflict imaginar.