Slutwalk, fenomenul care a făcut încojurul lumii ajunge şi la noi. Joi, 6 octombrie 2011, participantele vor încerca să convingă România că „victima gresiunilor…
… sexuale nu este niciodată de vină”.
Conform statisticilor prezentate de organizatoarele marşului, la fiecare patru ore, o româncă este violată. De fapt, se întâmplă mult mai des, numai că puţine sunt victimele care au curajul să se adreseze poliţiştilor.
Agresiunea sexuală pe stradă, la ordinea zilei
Agresiunile verbale şi fizice cu tentă sexuală sunt la ordinea zilei. Fiecare dintre noi ştie că oricând, pe stradă, în metrou, la locul de muncă, riscă să fie fluierată, pipăită sau strigată în fel şi chip: „păpuşă”, „păsărică”, „pisi” sau chiar „târfă”, „panaramă” sunt cuvinte pe care le auzim foarte des.
Ca să nu mai vorbim de expresii precum „ţigancă împuţită” sau „leliţă balcanică” venite din partea unor bărbaţi de la care am avea pretenţii.
Cu toate ne amintim de cuvintele Prof. Dr. Tudorel Butoi, reputat expert criminalist, care a declarat, în direct la TV: „Majoritatea femeilor agresate pe stradă şi-au provocat agresorii cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică, ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate”.
Cu alte cuvinte, dacă ai fost agresată, tu eşti de vină pentru că ai provocat, indiferent că eşti copilă sau pensionară.
„Victimele violenţelor sexuale sunt privite cu suspiciune şi blamate, iar agresorii sunt încurajaţi astfel să repete faptele”, spun organizatoarele marşului pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.
Din păcate, această mentalitate nu este întâlnită doar în România. Femei din toată lumea, din Toronto şi până la New Delphi au simţit nevoia să protesteze organizând slutwalk-uri.
„Ne-am săturat să vedem cum agresiunile sexuale sunt trecute cu vederea. Suntem furioase pentru că victimele acestor agresiuni sunt învinovăţite, arătate cu degetul!”, mai spun în manifestul lor organizatoarele de la Bucureşti – Asociaţia FRONT, Cercul de Lecturi Feministe, grupul FIA, sprijinte de feminism-romania.ro şi Blogul Medusei.
„Să luptăm împotriva utilizării modului în care te îmbraci drept criteriu care ne împarte în bune şi rele, în serioase şi uşuratice, în accesibile şi inabordabile; să denunţăm incorectitudinea, iresponsabilitatea şi lipsa de implicare a instituţiilor care, în loc să ajute victimele agresiunilor sexuale, le supun unor noi agresiuni şi umilinţe, în mod direct sau prin indiferenţă, necooperare şi prin aruncarea unei părţi din vină pe umerii lor.”
„Victimele agresiunilor sexuale nu sunt vinovate! Punct. Indiferent de cum arată, cu ce sunt îmbrăcate, la ce oră se plimbă noaptea, de unde sunt şi cum sunt ele ca persoane.”
„Marşul Panaramelor” din Bucureşti are loc joi, 6 octombrie 2011, de la orele 17:00 pe bulevardul Unirii, vis-a-vis de tribunalul Bucureşti. Ca să participi nu există nicio condiţie specială. Te poţi îmbrăca oricum, trebuie doar să ţii seama că evenimentul nu promovează ura, deci nu se va folosi un limbaj care să incite la ură.