Lucruri mai puțin știute despre anestezie

.
Anestezia este administrată în spitale de peste 200 de ani, pentru ca tu să nu simți durerea din timpul intervenției chirurgicale. Deși este atât de folosită, sunt multe lucruri care nu se știu despre această procedură. Am găsit cele mai interesante informații despre anestezie, care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu tine în acele momente.

1. Anestezia provoacă amnezie

Anestezia generală te relaxează, blochează durerea și poate cauza amnezie, potrivit medicaldaily.com. Un studiu din 2012, publicat în „Analele Neurologiei”, a arătat că inhalarea anestezicului produce schimbări în creier asemănătoare celor cauzate de Alzheimer. Aceste concluzii au fost trase în urma unui studio efectuat pe șoareci. Medicamentul s-a dovedit toxic pentru celulele care controlează memoria și învățarea. Deși cercetătorii nu și-au dat, încă, seama care sunt efectele pe termen lung ale anesteziei, știu că ai nevoie de câteva zile ca să revii la normal după o astfel de intervenție.

2. Fumătorii au nevoie de doze mai mari de anestezie

Fumătorii și oamenii expuși la fumul de țigară au nevoie de mai multă anestezie. Un studiu din 2015 a arătat că femeile fumătoare au nevoie cu 38% mai mult anestezic decât cele nefumătoare, iar cele care fumau pasiv, de 17% mai multă substanță.

3. Pacienții bătrâni au un risc crescut de demență

Pacienții în vârstă își revin după aproximativ șase luni de la administrarea anestezicului, potrivit unui studio din 2013. În plus, aceste persoane sunt mai predispuse să sufere de schimbări ale capacității lor mentale, iar riscul de demență este cu 35% mai mare. Cercetătorii cred că acest lucru se întâmplă deoarece anestezicul provoacă o inflamare a țesutului neural, care duce la disfuncții cognitive.

4. Anestezia nu te adoarme

Anestezia nu te adoarme, așa cum, probabil, ai fi crezut, ci te face să intri într-o comă reversibilă. Cercetătorii au constatat că, în timpul anesteziei generale, creierul nu este inconștient ca în timpul somnului, ci este foarte calm, activitatea neuronilor fiind amorțită.

5. Anesteziile dese din copilărie duc la probleme de dezvoltare

Copiii care au fost supuși unei anestezii generale o data sau de două ori sunt predispuși la probleme de dezvoltare neuro-psihică. Un studiu din 2012, apărut în „Jurnalul de Pediatrie”, a arătat că cei care au fost supuși anesteziei înainte de trei ani aveau un risc de două ori mai mare să se confrunte cu dificultăți de învățare până la vârsta de 10 ani. Totuși, nu au fost observate diferențe în ce privește comportamentul, acuitatea vizuală și atenția. Asta înseamnă că nu toate funcțiile cognitive sunt afectate de anestezie în același fel.

6. Te poți trezi în timpul anesteziei

Pacienții aflați sub anestezie se pot trezi în timpul intervenției chirurgicale. Totuși, aceste cazuri sunt rare, iar chirurgii folosesc monitoare care scanează creierul bolnavilor și pot observa când încep să simtă durerea.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton