Altădată o femeie frumoasă, Connie Culp este azi mulţumită de simplul fapt că are o faţă aproape normală. După ce soţul a împuşcat-o în cap…
… mutilându-i faţa, femeia a primit primul transplant de faţă din istoria SUA, iar astăzi este fericită şi mulţumită că are totuşi o faţă şi, mai ales, că este în viaţă.
Încă îl mai iubeşte pe vinovat
Connie îşi aminteşte perfect momentul care i-a schimbat viaţa. Îşi aminteşte cum soţul ei, Tom a îndreptat arma sprea ea şi a tras. Buza de sus, nasul, cerul gurii, un ochi şi ambii obraji i-au fost afectate de glonţ. Connie nu mai avea faţă. Deşi soţul i-a distrus viaţa, spune că încă îl mai iubeşte pe Tom, care a primit doar şapte ani de închisoare.
Primul transplant de faţă
Din fericire, Connie a avut şansa să fie aleasă pentru primul transplant de faţă din SUA, primind înfăţişarea unei femei care murise în urma unui infarct. În urma operaţiei care a durat peste 20 de ore, femeia a primit de la donatoare ambii pomeţi, nasul, maxilarul, porţiuni din ambele orbite şi câţiva dinţi.
La început nu-şi putea simţi noua faţă care era şi foarte umflată. Dar cu timpul, au apărut şi progresele.
Astăzi, la 3 ani de la operaţia care a făcut-o să arate aproape normal, femeia se bucură că nepoţii nu se mai sperie de ea, că poate ieşi din casă şi că se poate machia. Îşi simte faţa şi vede puţin. Trebuie să ia zilnic un cocktail de medicamente necesare pentru ca organismul ei să nu respingă ţesuturile străine.
Şi ei au primit transplanturi de faţă
Primul transplant parţial de faţă s-a făcut în Franţa, în 2005. Isabelle Dinoire, care fusese mutilată de câinele ei, a primit un nas şi o gură de la o donatoare.
Primul transplant total a venit în 2010, când Dallas Wiens, desfigurat în urma unei electrocutări, a primit o faţă complet nouă. Chiar dacă medicii n-au putut să-i refacă vederea, el şi-a recăpătat simţul mirosului şi poate vorbi.