Te trezești foarte greu dimineața și nu reușești să te pui pe picioare nici după trei cafele băute la serviciu? Nu este de vină petrecerea de cu o seară înainte, ci ceasul biologic, care variază în funcție de vârstă. Iar acest ”mic” detaliu prea puțini îi știu sau îl iau în seamă.
Potrivit experților de la Universitatea Oxford, ritmul circadian, care ne influențează ceasul biologic, dictează în funcție de anii pe care îi avem la ce oră este bine să ne trezim și să facem activitățile de zi cu zi.
Așadar, iată ce trebuie să faci în funcție de vârstă!
La 20 de ani
9.30, te trezești. ”Trezirea este controlată de două procese ale creierului, una care te ține în alertă și o alta care te îndeamnă să dormi. Acestea sunt echilibrate de diferiți hormoni, melatonina, hormonul somnului, hormonul trezirii și orexina. La vârsta de 20 de ani orexina nu influențează melatonina decât dimineața târziu”, explică medicul Paul Kelley, de la Univeristatea Oxford.
10.00, bei cafeaua: Oamenii la 20 de ani nu obișnuiesc sp ia micul dejun, iar explicația este foarte simplă: nu au senzația de foame. ”Timp de două ore de când ne trezim suntem într-o stare numită inerția somnului. La persoanele de 20 ed ani nu există suficientă activitate metabolică astfel încât să aibă nevoie de energie luată din alimentație. Însă cafeina îi ajută să iasă din această stare, activând celulele nervoase din creier”, explică medicul.
12.00, începi lucrul. Deși nu este o ”veste” bună pentru un șef, studiile arată că jumătatea zilei este pentru persoanele la această vârsta intervalul la care creierul începe să devină productiv.
15.00, faci sex. Libidoul persoanelor de 20 de ani poate fi foarte ridicat la orice oră. Însă ora 15.00 este indicată pentru că le dă un plus de energie.
15.30, iei prânzul. Nu ai nevoie de mâncare decât la această oră, pentru că ziua ta a început foarte târziu. ”Obiceiul european de a consuma prânzul este perfect pentru un tânăr de 20 de ani. Acum au nevoie energie ca să concentreze la maximum”, a precizat Kelley.
17.00, fă sport. Performanțele fizice șa 20 de ani sunt maxime între 15.00 și 18.00, iar plămânii funcționează cu 18 la sută mai mult decât normal, după ora 17.00.
20.00, termini munca. Acum ai atins punctul culminant din punct de vedere mental.
20.30, te uiți la televizor sau te joci pe Pad. ”Este indicat să aibă astfel de activități când creierul este încă activ”, susține Kelley.
21.30, iei cina. Acum este momentul în care ai nevoie de energie pentru întreaga seată.
22.00, studiezi. Studiile arată că persoanele tinere au mintea mai activă și sunt mai creativă spre seară, așa că este bine să citești sau să înveți pentru cursuri la această oră.
23.00, bucură-te de un pahar de vin sau o bere. ”Studiile arată că nu este bine să bei alcool cu patru ore înainte de culcare, însă persoanele de 20 de ani fac excepție de la această regulă. Un moment de relaxare le prinde bine la această oră”, a declarat Kelley.
00.00, închizi tableta. ”Cu o oră înainte să te bagi în pat ete bine să închizi tableta. Lumina albastră emisă de ecran te ține activ”, explică medicul.
1.00, te culci. Pentru că ai început ziua mai târziu, ora de culcare este și ea decalată.
La 30 de ani
8.10, te trezești. ”Există o difderență destul de mare între persoanele la 20 ed ani și cele la 30 de ani. Creierul, plămânii și mușchii încep să îmbătrânească, așa că și ceasul biologic se modifică din timp, pentru a-ți maximiza funcțiile corpului”, spune specialistul.
8.20, faci sex. ”Razele soarelui cresc nivelul de testosteron la ambele sex prin stimularea hipotalamusului (partea din creier responsabilă de hormoni), făcând ca acestă oră să fie ideală pentru contactul sexual”, explică medicul.
8.40, micul dejun. ”Evită mâncărurile bogate în zahăr, care îți cresc glicemia”.
10.40, începi lucrul. La această oră creierul unei persoane este în alertă, datorită cortizolului, care atinge nivelul maxim normal.
14.10, iei prânzul. Trebuie să mănânci alimente bogate în proteine. Dacă amâni prânzul, organele încep să apeleze la rezerva de glucoză din organism și devii iritabil.
15.40, dormi. Dacă ai un bebeluș și nu prea te lasă să dormi, acesta este timpul optim pentru un pui de somn. Nu trebuie să dormi mai mult de 20 de minute.
18.40, termini lucrul. Mintea ta a funcționat suficient, ca urmare a beneficiilor alimentelor primite la prânz.
19.00, faci sport. Mușchii funcționează mai bine spre seară, când sunt suficient încălziți.
19.45, socializează. ”Starea de spirit se îmbunătățește, iar capacitatea de a gândi și comunica atinge nivelul maxim”, asigură medicul Kelley.
20.10, iei cina. Ai nevoie de mâncare la o oră și jumătate de când ai terminat lucrul. Este o oră potrivită să bei un pahar de vin, este ora la care ficatul metabolizează alcoolul eficient.
22.00, te uiți la televizor sau stai pe tabletă. ”Limitarea expunerii la lumina artificială îți asigură un somn excelent”, avertizează doctorul.
23.40, te culci. Somnul te ajută să îți faci rezerve suficiente pentru ca a doua zi creierul tău să fie activ a doua zi.