Alimente care îți distrug flora intestinală

.
Flora intestinală conține bacterii bune și bacterii neprietenoase, iar când apare un dezechilibru, te confrunți cu numeroase probleme de sănătate. Vezi ce alimente îți distrug bacteriile bune și le ajută pe cele rele să se înmulțească.

Alimentele tip fast-food sunt sărace în nutrienți, dar sunt foarte bogate în calorii. Cercetări recente au arătat chiar că aceste produse distrug flora intestinală care protejează împotriva obezității, cancerului, bolilor de inimă și a inflamației colonului. Cercetătorii din Londra au constatat că mâncarea fast-food conține ingrediente foarte procesate, toxice pentru bacteriile bune. De altfel, la câteva zile după ce începi să consumi astfel de alimente, apare și dezechilibrul florei intestinale.

Zahărul este un alt ingredient care îți distruge bacteriile bune din intestine, așa că nu trebuie să consumi mai mult de 25 de grame pe zi. Carnea roșie, ouăle crude sau fructele de mare sunt, de asemenea, de evitat.

Flora intestinală este esențială pentru prevenirea înmulțirii microbilor periculoși. Enzimele digestive și vitaminele A și K, necesare absorbției mineralelor, sunt produse de bacteriile bune, potrivit healthyandnaturallife.com. Din această cauză, orice dezechilibru al florei duce la un risc crescut de a face colită sau de a suferi de sindromul colonului iritabil. Aceste două afecțiuni nu sunt atât de inofensive precum ai crede, pentru că pot duce la cancer colorectal.

Pe lângă factorii genetici, sunt și alți factori care duc la apariția cancerului colorectal. O dietă bogată în carne roșie sau carne procesată se numără printre cauze. Trebuie să știi că, atunci când gătești carnea la temperaturi foarte mari, sunt eliberate substanțe foarte periculoase, care pot cauza cancer. Sedentarismul, obezitatea, fumatul și consumul de alcool sunt alți factori care duc la apariția acestei afecțiuni.

Cum îți echilibrezi flora intestinală

Tractul digestiv conține aproximativ 400 de specii de bacterii și multe dintre acestea sunt bune pentru sistemul imunitar, pentru digestie sau pentru a distruge bacteriile rele care ajung în organism. Atunci când apare dezechilibrul, poți face câteva schimbări alimentare care vor ajuta la refacerea lui. În primul rând, consumul de alimente fermentate este foarte important când ai prea multe bacterii rele în intestine. Kefirul, iaurtul sau murăturile conțin bacterii bune, numite probiotice, care refac flora intestinală. Caută întotdeauna iaurturi naturale, care conțin culturi lactice selecționate, pentru a beneficia de proprietățile probioticelor. Iaurturile cu fructe din comerț nu se încadrează în această categorie.

Alimentele bogate în fibre sunt, de asemenea, bune pentru flora intestinală. Semințele de in și de chia, fasolea, merele sau ovăzul ar trebui incluse în dieta zilnică. Fructele și legumele proaspete sunt, de asemenea, o sursă importantă de fibre. Este indicat să le consumi crude, pentru a beneficia de proprietățile lor.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton