Deshidratarea poate fi foarte periculoasă, deoarece duce la scăderea tensiunii arteriale și a cantității de oxigen care ajunge în celule. Pe lângă factorii obișnuiți care te lasă fără apa din organism, sunt și anumite alimente care duc la această situație.
Mezelurile
Mezelurile au un gust bun, dar nu sunt deloc sănătoase pentru tine. Pe lângă cantitatea mare de proteine pe care o conțin, au și foarte multe sare, iar aceste ingrediente te deshidratează foarte repede. Încearcă să le consumi cât mai rar!
Cafeaua
Știm cât de bună este o cafea dimineața, însă trebuie să nu uiți că te deshidratează și să o bei întotdeauna cu un pahar de apă. Și încearcă să nu bei mai mult de o ceașcă pe zi!
Sosul din soia
Sosul de sare este foarte sărat, iar dacă este consumat în cantități mari, poate provoca moarte subită, din cauza dezechilibrului de electroliți pe care îl provoacă, potrivit thedailymeal.com. Nu trebuie să îl elimini din alimentație, ci doar să îl consumi cu moderație.
Cuburile instant pentru arome
Cuburile instant care dau arome supelor și ciorbelor nu sunt atât de sănătoase precum ai crede. Au o cantitate foarte mare de sare și pot contribui la deshidratare!
Popcornul care se servește în cinematografe conține cantități uriașe de sare, iar când îl amesteci cu băuturi carbogazoase, te deshidratezi. Încearcă să te mulțumești cu o sticlă de apă când urmărești filmul tău preferat!
Alimentele prăjite
Nu mai este o surpriză că alimentele prăjite nu sunt sănătoase, însă pe lângă faptul că îți pot crește colesterolul, te deshidratează.
Sucurile carbogazoase conțin cantități mari de zahăr și creează un mediu acid în organism. Chiar dacă la început ți se pare că nu ești însetată, zaharurile și îndulcitorii artificiali elimină depozitele de apă șiobligă organele să muncească mai greu pentru a le procesa.
Băuturile alcoolice
Băuturile alcoolice sunt diuretice și te fac să urinezi des, astfel că te deshidratezi. Din această cauză apar durerile de cap provocate de mahmureală.
Cum îți dai seama că ești deshidratată
Simptomele deshidratării variază de la unele minore la severe. Setea intensă, gura uscată, slăbiciunea, amețeala, palpitațiile, confuzia sau chiar leșinul sunt semne că nu ai suficientă apă în organism. Îți poți face o idee despre cât de hidratată ești verificând culoarea urinei. Cu cât este mai închisă, cu atât ești mai deshidratată.
Este indicat să bei apă de câte ori îți este sete și să nu te apuci de activități fizice intense fără o sticlă cu apă la îndemână.