Sâmburii de caise sunt un ”desert” natural care ne trimit cu gândul la anii copilăriei, însă au și o serie de beneficii. Vitamina B17, pe care o conțin, are proprietăți anticangerigene, conform oamenilor de știință.
Cum acționează vitamina B17, pe care o conțin sâmburii de caise?
Această vitamină conține benzaldehidă, hidrocianidă și molecule de glucoză. Pentru ca acestea să poată fi eliberate, acestea trebuie să vină în contact cu o enizmă numită betaglicosidază, enzimă pe prezentă în celulele cangerigene în număr de 3.000 de ori mai mare decât în celulele normale.
Principiul de funcționare este simplu, susțin cercetătorii.
Celulele cancerigene au nevoie de o mare cantitate de energie, sau glucoză, pentru a se putea dezvolta și crește. Când iei vitamina B17, celulele cancerigene absorb glucoza din vitamină, în vreme ce enizma betaglicosidază ajută la eliberarea de benzaldehidă și hidrocianidă, distrugând astfel celulele afectate.
Datorită conținutului ridicat de betaglicosidază, vitamina B17 este mortală pentru celulele canceroase și complet inofensivă pentru cele sănătoase. Aceiași oameni de știință precizează că benzaldehida și hidrocianida sunt elemente toxice, dar când intră în contact cu moleculele de glocoză, conținute de B17, nu mai au efect toxic.
Potrivit profesorului biochimist american Ernst T. Krebs Jr., cancerul este cauzat de o deficiență a vitaminei B17 în organism (laetril și amigdalină), motiv pentru care acesta a promovat o serie de substanțe chimice, ca remedii alternative pentru cancer, cum ar fi acidul pangamic (B15) și amigdalina.
La rândul său, profesorul-doctor James Howenstine a ajuns la concluzia că nici o persoană care a avut de-a lungul vieții o dietă bazată pe vitamina B17, cum ar fi eschimoșii, indienii Hopi sau Hunza (trib vechi în Pakistan) nu au dezvoltat forme de cancer. Tot el arată că alimentul cu cel mai mare conținut de B17 din natură este sâmburele de caisă.
Doza zilnică recomandată de medici este cuprinsă între 5 și 7 sâmburi de caisă.
Persoanele care au probleme, conform fashionmg-style.com, ar trebui să ia 1-2 sâmburi pe oră, dar să nu depășească 35 de sâmburi pe zi. Doza maximă pe care o poate lua o persoană se determină împărțind greutatea ta corporală la 3, iar rezultatul pe care îl obții reprezintă numărul maxim de sâmburi pe care îi poți consuma.
La ce mai este folositor miezul de caisă?
Ajută memoria! Sâmburele conține fosfor, acetilcolină și lecitină, componente importante pentru funcțiile cerebrale.
Previn îmbătrânirea
Pe lângă substanțele amintite mai sus, sâmburele de caisă mai conține vitaminele C, E și betacaroten, cunoscute drept vitamine care luptă împotriva radicalilor liberi – responsabili pentru îmbătrânirea prematură a pielii. De asemenea, miezul este folosit în industria cosmetică la prepararea cremelor anti-îmbătrânire. Uleiul extras din sâmbure hrănește tenul, acționând în profunzime fără să o îngrașe. Aceeași substanță mai este utilizată și în masajul aromoterapeutic.
Reglează tensiunea artrerială
Bunicii noștri obișnuiau să consume sâmburii pentru că știau că au proprietăți în vindecarea tensiunii arteriale. Dacă știți că aveți astfel de probleme, puteți include în dieta zilnică miezul de caisă, bogat, de asemenea, în potasiu. Miezul ajută la păstrarea pulsului în parametri normali. Tot sâmburii calmează durerile provocate de artrită.