Toamna se numără bobocii, ne bucurăm de bogățiile naturii și ne facem provizii pentru iarnă. Oamenii gospodari au multe de făcut în acest anotimp și e important să le facă numai cu drag și cu voie bună. În zilele noastre, anumite activități nu ne mai ocupă atât de mult timp ca pe vremuri. Prepararea murăturilor este o astfel de activitate, plăcută și totodată rapidă mai ales cu ajutorul Pikant fix, mărturisește Anca Lungu sau Prințesa Polonic, prezentatoare Observator la Antena 1.
Dacă aveți impresia că toate borcanele cu murături sunt puse fie de bunicuțe cu batic în cap, fie de mame ieșite de curând la pensie, să știți că nu e deloc așa! Cu ceva timp în urmă am fost martora unei întâmplări minunate într-o grădiniță. Prichindeii care abia reușeau să articuleze bine cuvintele, au reușit să-și pună propriul borcan cu murături pentru iarnă.
Da! Atât de simplu este! E și distractiv! Partea bună e că nu există prea multe reguli și îți poți lăsa imaginația să-și facă de cap. Așadar, dacă ar fi să alcătuiesc o scurtă listă cu sfaturi cu privire la cum se pun murăturile, aș acorda o atenție sporită alegerii legumelor:
Dacă mergi la piață, încearcă să cumperi doar de la producătorii locali.
Alege întotdeauna legume cât mai proaspete. Dacă e posibil, pune-le la murat chiar în ziua în care au fost culese.
Alege-le cu grijă, să nu fie lovite sau veștejite.
Spală-le foarte bine.
Dacă ai mașină de spălat vase, pune borcanele la un program special pentru pahare. Dacă nu, spală-le bine cu apă fierbinte.
Fii cât se poate de inventiv în ceea ce privește combinațiile pe care le poți face.
Pentru a obține murături colorate, poți folosi bucăți de sfeclă roșie, varză roșie, turmeric sau șofran.
Incearca gusturi noi folosind plicurile de Pikant fix pentru muraturi picante sau dulci-acrisoare. Astfel, prepararea devine o joaca de copii, iar muraturile un deliciu pentru toti membrii familiei.