Orașul în care nimeni nu iese din casă de ani de zile. Motivul este incredibil!

.
O localitate din statul brazilian Sao Paolo arată ca un oraș-fantomă. Și asta pentru că majoritatea locuitorilor nu are curaj să iasă din casă din motive... medicale. O boală de care suferă 600 din cei 800 de rezidenți și din cauza căreia pielea acestora nu se mai poate reface după expunerea la soare i-a făcut să devină prizonierii propriei locuințe.

În orașul Araras, din statul Sao Paolo, 600 de oameni sunt țintuiți în locuințele lor din cauza unei boli rare, Xeroderma Pigmentosum (XP). Afecțiunea se manifestă agresiv în momentul în care pielea persoanelor care au fost diagnosticate cu XP sunt expuse la soare. Din cauza acestei suferințe, epiderma nu se mai poate reface, așa cum se întâmplă în cazul majorității oamenilor. Mai mult, dintre cei 600 afectați, 20 au o formă agresivă a bolii, fiind susceptibili de cancer de piele.

Cei mai mulți dintre locuitorii orășelului sunt fermieri, și, prin natura acestei îndeletniciri, sunt nevoiți să iasă din casă. Până să își dea seama ce ravagii poate face boala în corpul lor, aceștia au ignorat indicațiile doctorilor. Când trebuie neapărat să rezolve o problemă, locuitorii orășelului brazilian se acoperă din cap până în picioare, cu haine din materiale opace, ca nu cumva să pătrundă vreun fascicul de lumină prin fibră.

Un copil este îmbrăcat din cap până în picioare când trebuie să iasă din casă

Este și cazul lui Deide, care a ajuns să-și piardă o parte din falcă pentru că nu a luat în seamă sfatul medicului.  ”Mi-am făcut operație pentru a-mi fi îndepărtată osul fălcii drept, dar și palatul. Fără proteza pe care mi-au montat-o, nici nu aș putea să vorbesc”, susține Deide.

Geneticianul Carlos Menck încearcă să afle care sunt cauzele afecțiunii.

Inițial am crezut că este vorba despre o epidemie, ceva contagios. După care ne-am dat seama că este vorba despre o moștenire genetică”, este de părere medicul.

În Araras oamenii cu gena defectă să căsătoresc între ei, așa că gena devine dominantă și boala tot apare”, explică geniticianul incidența mare a afecțiunii, precizând că, momentan nu există un leac pentru această boală.

Singura soluție este aceea ca oamenii să se ferească pe cât de mult pot de razele soarelui. ”Nu este posibil să-i vindecăm imediat. Dar sper ca, în viitor, măcar în următorii  20-30 de ani, oamenii să poată fi făcuți bine”, mai spune medicul.

Povestea oamenilor din Araras va fi prezentată în noul serial ”Body Bizzare”, care va fi difuzat pe postul TLC.

Riscul expunerii prea mult timp la soare

Înainte de a plănui să ”furi” tot soarele, la mare, trebuie să știi care sunt riscurile expunerii excesive la razele ultraviolete.

  • Leșinul. În primul rând, dacă este prea cald și nu te-ai hidratat cum trebuie sau, mai rău, nu ai mâncat nimic toată ziua, poate apărea leșinul. Ce e de făcut? Pleacă imediat de pe nisip și mergi într-o zonă umbroasă și răcoroasă. De asemenea, fă-ți urgent un fresh vitaminizant.
  • Insolația. Aceasta se poate manifesta prin durere de cap, amețeli, grețuri, vărsături, febră, anxietate, frisoane și fotofobie. La fel ca și în prima situație, dacă simți că ai aceste simptome trebuie să fugi din calea soarelui. Când ai ajuns la umbră, pune-ți repede o pungă de gheață pe cap. De asemenea, este indicat să bei cât mai multă apă.
  • Arsurile. Nu este de glumit cu arsurile, ca urmare a expunerii în exces la soare. Au fost cazuri extreme în care persoane care au uitat să se mai ridice de la plajă au ajuns chiar la medic. Acestea se manifestă prin: roșeața pielii, durere în locul expus sau chiar bășici. Aplicarea cremelor emoliente, calmante dar și hidratante, produse care se găsesc la farmacie sau în magazinele cu produse cosmetice, sunt soluțiile ideale pentru a rezolva problema.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton