Părerea lui: nu-mi place să am 1000 de prieteni

.

N-am cont pe Facebook şi întâmpin din ce în ce mai multe reproşuri pe tema asta. De fiecare dată răspund că…
… n-aş suporta să am mii de prieteni, de-abia mă descurc cu ăştia câţiva. Zilele trecute m-am văzut, după foarte mult timp, cu un vechi prieten care mi-a spus că dacă aş fi avut cont pe Facebook poate am fi comunicat mai des.

Nu l-am crezut şi, în fond, faptul de a ne fi văzut la cârciumă nu se compară, din punct de vedere al calităţii comunicării, cu nici un fel de contact virtual. Un celebru teoretician al comunicării francez, Lucien Sfez, zicea prin anii ’80, când Internetul era un lux şi Michael Jackson era viu şi negru, că în postmodernitate a comunica înseamnă să vorbim mult şi să ne înţelegem puţin.

Azi, tristeţea asta a devenit banală. Un exemplu teribil al acestei obturări a comunicării care se produce chiar prin execsul de comunicare e cearta pe Messenger.

Cred că nu există cuplu de iubiţi, soţi, colegi de job sau amici care să nu fi avut o ceartă în firea ei prin intermediul acestei maşini de ucis sensul care este mess-ul. Culmea e că simplificarea comunicării şi continua creştere a transparenţei mediilor îndepărtează oamenii aruncându-i cu viteză în colţurile lor personale de univers.

Totodată, pe măsură ce numărul prietenilor scade şi creşte numărul „cunoştinţelor”, suntem din ce în ce mai dornici să găsim la tot pasul „medii prietenoase”, ambianţe sociale călduţe, comode, în care să avem parte de „interactivităţi” dulci, să benefiem de zâmbete comerciale, de politeţe călâie, de cordialitate rozalie.

Medii prietenoase de afaceri, de muncă, de vacanţă. Imaginaţi-vă că inclusiv firmele de pompe funebre au agenţi de comunicare şi apelează la publicitate. E normal: moartea nu trebuie să fie mai puţin prietenoasă decât o vânzătoare, nu?

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton