Ce este sindromul de șoc toxic și cum apare

.
Sindromul de șoc toxic apare rar, însă pune în pericol viața bolnavului. Află cum îl recunoști și care sunt greșelile care duc la apariția lui.

Stafilococul auriu este bacteria care produce, de obicei, sindromul de șoc toxic, dar și bacteriile din grupa A de streptococi pot fi responsabile pentru apariția acestei afecțiuni. Din punct de vedere istoric, sindromul de șoc toxic a fost asociat prima data cu folosirea tampoanelor, motiv pentru care numeroși producători au fost nevoiți să retragă anumite produse de pe piață.

Oricine poate fi afectat de sindromul de șoc toxic, inclusiv femeile aflate la menopauză, bărbații și copiii. Rănile deschise sau operațiile cresc riscul apariției acestei boli.

Simptomele sindromului de șoc toxic

Sindromul de șoc toxic se instalează brusc, cu febră mare, tensiune scăzută, vomă sau diaree, o iritație asemănătoare cu arsurile solare, mai ales pe palme și tălpi, confuzie, dureri musculare, înroșire a ochilor și gâtului, crize și dureri de cap. În astfel de situații este necesar ajutor medical de urgență, mai ales dacă ai folosit recent tampoane sau ai avut răni care s-au infectat.

Ce greșeli să nu faci când folosești tampoane

Oricât de sigure ar fi materialele folosite de producători, tampoanele pot fi periculoase, dacă nu sunt folosite cum trebuie. Pentru a preveni apariția sindromului de șoc toxic, trebuie să respecți regulile de igienă.

  • Spală-te pe mâini înainte și după ce ai folosit tamponul, pentru a preveni răspândirea bacteriilor.
  • Asigură-te întotdeauna că l-ai pus bine. În mod normal, nu ar trebui să îl simți. Iar orice disconfort semnalează faptul că ai greșit ceva.
    Tampoanele trebuie schimbate la fiecare 4-5 ore. După această perioadă, riscul de infecție crește și poate apărea sindromul de șoc toxic.
  • Dacă intri în apă, schimbă-l în secunda în care ai ieșit, pentru a preveni iritațiile.

Cum a pierdut o tânără un picior, în urma sindromului de șoc toxic provocat de un tampon

Lauren Wasser, un model de 27 de ani din California, a rămas fără un picior pe când avea 24 de ani, din cauza sindromului de șoc toxic provocat de un tampon. Lauren își aduce aminte că, în cea mai neagră zi din viața ei, s-a simțit obosită, ca și cum ar avea gripă. Era la menstruație și folosea aceleași tampoane de 11 ani, așa că nu s-a gândit nicio clipă că ar avea o legătură cu starea ei.

A adormit, iar în momentul în care s-a trezit, era în drum spre spital, luptând pentru viață. Organele ei îi cedau pe rând, suferea un infarct, iar medicii habar nu aveau ce se întâmplă. Un specialist în boli infecțioase a fost cel care și-a dat seama că Lauren folosea un tampon. L-a trimis spre analize și a aflat, astfel, că suferă de sindromul de șoc toxic. Pentru a-i salva viața , doctorii au fost nevoiți să îi taie un picior. Acum, tânăra se luptă cu producătorul de tampoane pentru a-l forța să semnaleze pe ambalaj pericolul pe care îl reprezintă produsul său.

Totuși, nu tamponul a fost cel care a declanșat boala. O persoană trebuie să aibă, deja, stafilococul auriu în corp pentru a suferi de sindromul de șoc toxic, dar materialele sintetice din tampoane favorizează răspândirea bacteriilor.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton