(P) De la bona filipineză, la bona cu diplomă

.
Femeile care vor să fie bone calificate vor fi obligate să aibă noțiuni de psihologie infantilă și să știe să acorde primul ajutor. Anual, acestea vor fi verificate din punct de vedere medical, psihologic și penal.

antet
Începând de anul acesta, mai exact din luna martie, a intrat în vigoare legea bonelor. Actul normativ prevede foarte clar că orice persoană care dorește să profeseze ca bonă sau baby-sitter trebuie să îndeplinească o serie de condiții, care până acum nu erau reglementate. Și asta pentru că, vrem sau nu să recunoaștem, meseria de bonă nu este pentru toată lumea.

bona speriata

Astfel, potrivit noii legi, pentru a deveni bonă (indiferent dacă ești cetățean român sau străin) trebuie să ai, pe lângă drept de muncă în România şi un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat, pentru profesia de bonă.

Acest lucru înseamnă:

  • Certificatul obținut în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 129/2000 privind formarea profesională a adulților, aprobată cu modificări și completări prin Legea 375/2002 republicată.
  • Diploma, certificatul sau un alt titlu de bonă, recunoscute ori echivalate conform Legii 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare
  • Documentele care atestă că bona este aptă din punct de vedere medical și din punct de vedere psihologic, precum și cele care dovedesc că nu are antecedente penale, cu excepția faptelor comise din culpă, se actualizează anual.

Este adevarat că principala misiune a unei bone este siguranța copilului: ea trebuie să îngrijească şi să supravegheze micuțul, să îl hrănească şi să îi acorde primului ajutor în caz de îmbolnăvire sau de accidentare. Însă totodată o bonă calificată trebuie să îl ţină la curent pe părinte cu privire la evoluţia copilului şi la situaţiile deosebite care pot apărea şi trebuie să însoţească micuțul la activităţile recreative, culturale, artistice, sportive sau şcolare, după cum se explică în legea nr. 167/2014. Bona are, totodată, atribuţia de a-l ajuta pe copil în aceste activităţi şi de a-i dezvolta „deprinderi de viaţă independentă”.

În prezent, majoritatea bonelor nu sunt calificate pentru a face toate aceste lucruri. Deși petrec mai mult timp cu copiii decat o fac părinții, o mare parte dintre dădace sunt mai mult un fel de „agenți de securitate” nu și niste pedagogi sau îndrumători.

Astfel, potrivit legii intrate în vigoare în luna martie a acestui an, persoanele interesate să fie bone vor fi obligate să facă, mai întâi de toate, o școală.

Brainstorming Consulting vine în sprijinul celor care doresc să practice această meserie, astfel că prin proiectul ”Trei generații pentru mâine” oferă cursuri gratuite pentru profesia de bonă/baby-sitter, tuturor femeile între 18 și 64 de ani din Bucureşti și județul Ilfov care sunt în căutarea unui loc de muncă. Cursurile de formare profesională sunt certificate la nivel național și durează trei luni. În urma acestora, după examen, toate absolventele primesc un certificat de calificare și participă la un curs gratuit de prim ajutor.

Foarte important de precizat este faptul că toate cursurile sunt autorizate de Autoritatea Naţională pentru Calificări şi recunoscute de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.

În plus, femeile care participă la cursurile gratuite oferite de Brainstorming Consulting și au copii între 5-10 ani îi pot înscrie tot gratuit la Centrul de educație și îngrijiri Igloo. Mămicile, pot avea astfel răgazul să participe la cursurile susținute de formatori (psihologi, artiști, psihopedagogi, psihoterapeuți și asistenți sociali), într-un cadru interactiv și stimulativ, iar apoi să își caute un loc de muncă care li se potrivește.

Cursurile de calificare în profesia de baby-sitter și activitățile Centrului de educație și îngrijiri Igloo se desfășoară la sediul Brainstorming Consulting din str. Făinări nr 45A.

Acestea fac parte din proiectul „Trei generații pentru mâine” cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, DMI 6.3 „promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii” derulat de Brainstorming Consulting în parteneriat cu agenția de publicitate Godmother.

Doritoarele se pot înscrie și participa gratuit la cursuri la 0720.930.808 sau 0723.321.150 sau pot consulta oferta și programul pe www.b-storm.ro sau pe pagina de Facebook a proiectului

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton