Uleiul de măsline contribuie la dezvoltarea oaselor, în special la copii şi adolescenţi.
Vrei să slăbeşti? Adoptă un regim alimentar echilibrat! Poţi începe prin a folosi la gătit uleiul de măsline extravirgin, un adevărat elixir pentru sănătatea ta.
Uleiul de măsline este un aliment foarte apreciat încă din Antichitate, când se folosea la prepararea mâncărurilor şi pentru vindecarea rănilor. Calităţile lui au fost transmise în timp generaţiilor următoare, iar în prezent acesta este considerat un elemenat de bază într-o dietă sănătoasă.
Are puţine calorii
Uleiul de măsline conţine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi saturaţi, antioxidanţi, acizi graşi mononesaturaţi, trigliceride, clorofilă etc. Beneficiile sale asupra sănătăţii se datorează atât conţinutului ridicat de acizi graşi mononesaturaţi, cât şi conţinutului foarte mare de antioxidanţi. În plus, uleiul de măsline are un număr redus de calorii (120 de calorii/o lingură de ulei de măsline). Cel mai bun ulei de măsline este cel „extravirgin”, făcut direct din sucul de măsline. Acest tip de ulei poate fi folosit la gătit în locul grăsimilor animale şi în locul untului sau al margarinei.
Despre uleiul de măsline se ştie că reduce concentraţia colesterolului LDL (colesterolul rău) fără să scadă nivelul colesterolului bun (HDL). Este foarte bine tolerat de stomac, fiind recunoscută funcţia protectoare a acestuia în cazul unor afecţiuni precum gastrită şi ulcer. În acelaşi timp activează secreţia bilei şi a hormonilor pancreasului, reduce riscul de infarct şi poate să încetinească evoluţia cancerului la sân. Totodată, includerea uleiului de măsline în alimentaţie poate preveni apariţia cancerului de colon. O lingură de ulei de măsline luată dimineaţa pe stomacul gol favorizează digestia şi ajută la asimilarea vitaminelor şi a sărurilor minerale. Un alt beneficiu este faptul că limitează pierderea de calciu care apare inevitabil odată cu înaintarea în vârstă, prevenind astfel osteoporoza.