Despre anticoncepţionalele orale circulă o mulţime de zvonuri, mai mult sau mai puţin reale. Pentru a nu cădea şi tu în „capcana” acestor mituri, află ce este adevărat şi ce nu,
în legătură cu faimoasa pilulă contraceptivă!
Multe femei se feresc de contracepţia orală din diferite motive, cele mai frecvente fiind sfaturile primite de la prietene sau cunoştinţe, cu mai multă sau mai puţină experienţă în acest domeniu. Din păcate, aceste femei, în final, ajung să aibă probleme din cauza sarcinilor nedorite. De aceea, este bine să ştii care sunt avantajele şi dezavantajele pe care ţi le poate oferi pilula contraceptivă. Descoperă în continuare răspunsurile la cele mai frecvente între-bări despre aceasta.
1. Cât de multă încredere pot avea în pilula orală?
Pastila contraceptivă orală este una dintre metodele cele mai eficiente împotriva unei sarcini nedorite şi perfect reversibilă: odată ce ai întrerupt administrarea ei, poţi rămâne însărcinată din nou.
2. De la ce vârstă pot începe să folosesc pilule contraceptive?
Pilulele pot fi folosite începând cu vârsta de 15 ani. Însă, înainte de a opta pentru o anumită categorie de pastile, cel mai bine ar fi să te consulţi cu medicul ginecolog sau cu un medic care se ocupă de planificarea familială pentru a-ţi recomanda anticoncepţionalul oral potrivit.
3. Contraceptivele orale mă îngraşă?
Pilula, în sine, nu îngraşă. Studiile arată că numărul femeilor care se îngraşă în timp ce folosesc pilulele este asemănător cu al celor care slăbesc atunci când iau pilule. Unele femei acuză o retenţie de apă mai mare în primele trei luni de administrare a pilulelor, însă acest efect dispare imediat după perioada de acomodare.
4. De la pilula contraceptivă pot face cancer la sân?
Răspunsul este categoric nu. Pilulele au fost folosite în siguranţă de milioane de femei, timp de mai mult de 30 de ani. Studiile au arătat că folosirea pilulei nu creşte riscul apariţiei cancerului, ci, dimpotrivă, scade riscul cancerului ovarian şi al celui de endometru (mucoasa care înveleşte cavitatea uterului).
5. Dacă folosesc pilula, mai este necesar şi prezervativul?
În cazul unei sarcini nedorite, pilula este suficientă, însă nu te protejează şi de bolile venerice. În cazul în care există riscul să iei o astfel de boală de la un partener, cel mai indicat ar fi să foloseşti şi prezervativul.
6. Hormonii nu sunt periculoşi pentru sănătatea mea?
Dozele de hormoni conţinute de contraceptivele orale combinate sunt cu mult scăzute. Pilulele care se folosesc în prezent au aproximativ jumătate din cantitatea de estrogen pe care o conţineau pilulele care se foloseau în urmă cu 35 de ani şi o zecime din cea de progestagen. Prin scăderea dozelor de hormoni s-au înlăturat aproape integral efectele secundare periculoase şi s-a diminuat intensitatea celor foarte supărătoare (precum greţurile şi sângerările).
7. Care sunt efectele secundare ale pilulelor? Cât va dura până mă voi obişnui cu ele?
Efectele secundare ale pilulelor pot fi: greţuri, mici sângerări sub formă de picături între menstruaţii, denumite spot-ting-uri, în special dacă femeia a uitat să ia o pilulă sau dacă le ia cu întârziere, uşoare dureri de cap, senzaţie de tensiune a sânilor, uşoară creştere a greutăţii, amenoree (lipsa menstruaţiilor). Aceste efecte secundare nu sunt obligatorii, ele apar doar la unele femei şi nu sunt nici periculoase pentru sănătate, nici semnele vreunei boli. Perioada de acomodare este de trei luni, timp în care corpul tău poate prezenta anumite efecte secundare temporare.
8. Am auzit că este bine să fac din când în când o pauză în care să nu mai iau pilule pentru ca să las organismul „să se odihnească”. Este corect?
Nu. Dacă te simţi bine şi te-ai acomodat cu contracepţia hormonală, nu există niciun motiv pentru care să te opreşti, doar dacă te-ai hotărât să ai un copil. Ar putea fi chiar mai rău să te opreşti dintr-o dată şi apoi să reiei, tratamentul pentru că afectezi echilibrul homonal al organismului.
9. Sunt protejată de o sarcină nedorită dacă am luat timp îndelungat pilule şi acum nu le mai iau?
Din a doua zi după ce nu mai iei pilule, nu mai eşti protejată. Cantitatea de hormoni pe care o conţine o pilulă este atât de mică încât ea îţi asigură protecţie doar pentru o zi.
10. Pilulele pot induce malformaţii copiilor pe care îi voi avea?
Nu există dovezi ştiinţifice care să demonstreze că pilulele produc anomalii şi diformităţi fătului. Defectele la naştere sunt determinate de cele mai multe ori de factori genetici sau factori de mediu (de exemplu expunerea la substanţe chimice, reziduurile toxice).
Nu uita!
La fiecare 28 de zile trebuie să ai la îndemână o nouă folie cu pilule anticoncepţionale.