Află de la stomatolog ce îţi strică dinţii şi cum îi protejezi!

.

Află de la medicul stomatolog care sunt factorii ce îţi ameninţă dinţii şi ce ai de făcut pentru a-i păstra sănătoşi şi frumoşi cât mai mult timp.
Dr. Mircea Bogdan Popescu, medic stomatolog, ne spune care sunt lucrurile care ne strică dinţii şi ce putem face pentru a-i îngriji cât mai bine.

Periajul greşit

Ideal este să periezi dinţii cu mişcări dinspre gingie spre vârf pentru a înlătura bacteriile ce pot forma placa bacteriană şi tartrul. Dar „oricare ar fi tehnica de periaj folosită, ea trebuie să realizeze curăţirea tuturor suprafeţelor dentare”, spune stomatologul.

Sigur, e important să ne curăţăm dinţii bine, dar nici excesul de zel nu e bun. „Periajul după fiecare masă cu periuţe dure, energic, cu presiune pe dinţi şi timp îndelungat generează o serie de efecte negative la nivelul dinţilor şi al gingiilor”.

Igiena precară

Ca să ai dinţi sănătoşi şi frumoşi, nu ajunge câte un periaj din când în când, fie el şi ultra-corect. Spală-i de două ori pe zi dimineaţa şi seara, ţinând cont că periajul de seară este cel mai important. „Dacă la una dintre mesele zilnice consumaţi dulciuri, mai ales la sfârşitul mesei, se recomandă al 3-lea periaj, iar dacă nu este posibil se recomandă folosirea unei gume de mestecat fără zahăr sau simpla clătire cu apă”, ne atenţionează specialistul.

Timpul optim de periaj, care ar fi necesar pentru curăţarea tuturor suprafeţelor dentare este de 3-4 minute, iar mijloacele suplimentare de igienă – aţa dentară, apa de gură – sunt binevenite.

Tartrul dentar

 
Chiar dacă ai grijă de dinţii tăi, e greu să împiedici cu totul apariţia tartrului, care este favorizată şi de fumat, cantitatea şi calitatea salivei, dar şi de anumite boli.   

Tartrul se formează prin mineralizarea plăcii bacteriene şi se depune în straturi succesive, atingând grosimea maximă în 4-6 luni. Pe lângă faptul că strică aspectul dinţilor, el contribuie la instalarea bolilor parodontale care, netratate, duc la pierderea dinţilor.

„Tartrul dentar nu se poate îndepărta prin periaj din cauza aderenţei crescute ci doar prin detartraj cu ultrasunete”, spune dr. Popescu, de la clinica Dental Crown Health, care recomandă un detartraj la fiecare şase luni. Îl poţi face chiar dacă ai carii sau alte probleme dentare. „Detartrajul şi periajul profesional, deci igienizarea cavităţii bucale, este indicat să se facă înainte de a face cariile sau orice altă intervenţie.”

Dulciurile

Alături de afecţiunile parodontale, cariile sunt printre cele mai frecvente probleme dentare, iar principala lor cauză este zahărul conţinut, într-o formă sau alta, în alimentele pe care le consumăm.
 
„Aportul de alimente moi şi rafinate (zahăr, caramel etc.) produce o placă bacteriană foarte aderentă şi agresivă ce va conduce în mod rapid la carie şi boală parodontală”, avertizează stomatologul. Printre alimentele cele mai periculoase din acest punct de vedere, specialistul aminteşte: sucurile de fructe, băuturile acidulate, îngheţata, chipsurile, bomboanele, iaurtul cu fructe, cerealele îndulcite, pâinea, orezul, pastele. La polul opus se situează grăsimile, brânzeturile, fructele şi legumele crude, care au un potenţial cariogen redus.

„Recomandăm îndulcitorii naturali – fructoză, lactoză – care produc de două ori mai puţine carii şi conţin mult mai puţine calorii”, spune dr. Popescu. 

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton