Cele mai mari/grave NU-uri sunt evidente: să nu operezi, să nu mânuiești mașinării grele etc. Dar ce faci dacă nu ești chirurg sau macaragiu, ci doar un om deprivat de somn din variate și mult mai răspândite motive – dacă eți proaspăt părinte, de exemplu? Îți dăm mai jos 4 sfaturi culese de la oameni pățiți...Căci, nu-i așa, măcar noi să învățăm ceva din greșelile lor!
Nu posta pe Internet
Indiferent de platforma socială pe care ai cont și obișnuiești să activezi, regula este aceeași: fără poze pe Instagram, fără statusuri triste/deprimate/plângăcioase/iritate pe Facebook/Twitter și ai săi. Dintr-un motiv simplu și clar: vei regreta! Dacă faci asta când te afli într-o stare avansată de oboseală, când judecata îți este clar întunecată, sigur nu vei spune lucruri care să te reprezinte. Astfel că riști ca prin cele spuse să lași vreo impresie greșită despre tine, lucru care duce la stricarea unei – sau mai multor – relații. Sau chiar, Doamne ferește, să ai probleme la locul de muncă.
Evită să iei decizii importante
Este normal ca un creier obosit să nu funcționeze la capacitate maximă. Astfel că, pe cât se poate, încearcă să amâni luarea deciziilor importante pentru când ai mintea mai limpede. Același lucru este valabil și când vine vorba de lucruri care nu mai pot fi modificate ulterior – proiecte predate etc. De asemenea, în cazul în care ai o întâlnire de afaceri decisivă sau un interviu pentru un loc de muncă – situații în care “rotițele” ar trebui să fii cu mintea limpede, să ți se pună în mișcare spontan – nu… căsca! La propriu, da. Asta însemnând, desigur, că sub orice formă nu trebuie să lași de bănuit că nu ai participa la evenimentul respectiv altfel decât în cea mai bună formă a ta.
Este normal să încercăm să funcționăm normal și când începem o zi de muncă cu bateriile deloc încărcate. Dar indicat este să nu facem asta! “Generatorul de rezervă” al corpului nu are aceeași capacitate de rezistență atunci când nu ai reușit să te odihnești ca lumea în seara precedentă. Și în cealaltă, și în cea de dinaintea ei. Astfel că trebuie să fim cât de poate de conștienți de asta și, pe cât posibil, să nu ne suprasolicităm și să reducem activitățile zilnice. Altfel riscăm să ne slăbim pe termen lung sistemul imunitar, lăsând cale deschisă bolilor.
Atunci când ești epuizat, corpul cere de la tine mai mulți carbohidrați. Asta în ciuda faptului că metabolismul devine tot mai lent, favorizând îngrășarea. Lipsa somnului afectează și sistemul digestiv – mai ales 2 hormoni, leptina și grelina care ajută la reglarea foamei. Astfel, sub nicio formă nu te lăsa tentat să cumperi, la miez de noapte, pizza aia uriașă care îți face cu ochiul și gogoșile alea pufoase. Pentru că mai mult cu sigur se vor duce direct pe șolduri, fără a mai apuca să fie metabolizate.