Cum merge piața produselor bio?

.

Descoperă cum arată oferta românească de produse ecologice din interviul de mai jos cu Mihaela Marin, proprietară a unuia dintre cele mai vechi magazine bio de la noi, dar și al primului restaurant bio din Capitală. Iar dacă te interesează subiectul hranei ecologice, poți aflaa mai multe pe această temă din articolul dedicat din revista Unica de iunie, aflată deja la chioșcuri.

Cum arată oferta alimentelor bio românești? Sunt multe? Sunt puține? Care sunt cele mai cunoscute? Dar cele mai rare?
Din păcate, oferta alimentelor bio românești este destul de redusă. Sunt mulți producători cu potențial, dar se feresc de birocrația în vederea certificării. România produce și exportă destul de multe materii prime ecologice, din care o parte se reîntorc ca produse finite. Mierea bio românească este foarte cunoscută. Oferta de legume și fructe este destul de bogată în sezonul de producție, dar  destul de redusă în restul anului.

Ce produse lipsesc complet din oferta locală și pe care sunteți nevoiți să le importați în totalitate?
Carnea certificată bio lipsește din piață. Importăm pui, rață, miel, porc, curcan și pește. Așteptăm cu interes dezvoltarea ofertei locale.

Cum sunt preturile produselor bio față de produsele similare din agricultura obișnuită?
Momentan prețul produselor este cu 10-100% mai mare comparativ cu cele convenționale. În țările cu agricultură bio dezvoltată (Austria, Germania) diferența a scăzut considerabil. Sunt foarte importante și facilitățile fiscale acordate în țările respective. Sperăm ca în viitorul apropiat și furnizorii români să crească volumele.

Câți clienți aveți, în 2015, comparativ cu 5 ani în urmă sau cu anul deschiderii?
Clienții în căutare de produse bio sunt din ce în ce mai mulți. Nu numărul lor este important, ci faptul că aceștia sunt din ce în ce mai avizați și devin formatori de opinie în grupurile cu care socializează.

Dați-mi câteva motive pentru care merită să cumperi alimente bio.
Produsele bio fac ceea ce ar trebui să facă, în mod normal, mâncarea: să hrănească. Ele conțin micro și macronutrienți de cea mai bună calitate, vitamine și minerale. |n plus nu introduc în corp balast nociv: chimicale și toxine periculoase. Mai mult, sunt rezultatul unei agriculturi și al unei industrii alimentare evoluate, cu grijă și respect pentru natură și ecosistem.

Ați întâlnit produse fals etichetate ca bio?
Există organisme abilitate să certifice produsele, iar noi lucrăm cu furnizori certificați internațional. Din păcate, pe piața din România sunt foarte mulți care includ în denumirea mărcii, a magazinului sau a restaurantului cuvântul bio pentru a induce în eroare consumatorii.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton