Extrem de apreciată pentru calităţile ei, argila e un ingredient la îndemână, care îţi rezolvă uşor o parte din problemele de frumuseţe. Vrei să ştii care este rolul ei, cu ce poate fi combinată şi în ce scop poate fi folosită?
Bogată în minerale şi enzime, argila previne infecţiile, curăţă porii şi îndepărtează petele, are acţiune purificatoare şi tonifiantă, stimulează circulaţia sângelui şi menţine secreţia de sebum la un nivel normal. Este eficientă în tratarea tenului gras sau acneic şi dă rezultate rapide, tenul devenind mai catifelat şi strălucitor.
O mască pentru fiecare problemă
Pentru tenul gras
Ca să elimini excesul de sebum, ai nevoie săptămânal de o mască cu proprietăţi purificatoare. Amestecă o lingură de pudră de argilă cu apă sau suc de castraveţi, până obţii o pastă subţire, apoi întinde uniform pe toată faţa. După aproximativ 5 minute, îndepărtează masca, clătind tenul cu multă apă.
Pielea deshidratată are nevoie de o combinaţie ceva mai hrănitoare, deoarece, în caz contrar, tenul se poate usca excesiv sau pot apărea iritaţii. Amestecă două linguriţe de pudră de argilă cu puţină apă şi adaugă ulei de măsline până obţii o pastă nu foarte groasă. Întinde pe faţă, evitând zona ochilor, şi îndepărtează cu apă când observi că argila începe să se usuce.
Pentru tratarea acneei şi a coşurilor
Amestecă o linguriţă de argilă cu puţină apă, apoi combin-o cu o linguriţă de iaurt fără grăsimi. Întinde atent amestecul, astfel încât să acoperi coşurile. Nu lăsa mai mult de 5-10 minute să acţioneze.
Înlătură impurităţile din zona decolteului şi curăţă delicat pielea, aplicând, în fiecare săptămână următorul amestec: două-trei linguri de praf de argilă combinată cu o ceaşcă de ceai de muşeţel sau tei. Amestecă bine până argila se dizolvă, apoi adaugă două linguriţe de miere uşor încălzită. Întinde pe piele şi, după 5 minute, fă un duş. La final, foloseşte un ulei hrănitor.
Pentru coapse mai ferme
Pentru pielea cu aspect de „coajă de portocală”, ai la îndemână o soluţie extrem de simplă. Pune într-un blender două legături mici de ghimbir şi amestecă rezultatul obţinut cu apă şi trei-patru linguri de argilă. Întinde pe zonele cu probleme şi împachetează-te în folie de plastic. După 10 minute îndepărtează şi clăteşte bine.
Pentru catifelarea pielii
Redă-i pielii strălucirea naturală şi un aspect sănătos, aplicând periodic următorul amestec: două linguriţe de pudră de argilă combinate cu aceeaşi cantitate de apă, două picături de ulei esenţial de lavandă şi două de rozmarin. Aplică prin masaj circular.
Sfaturi utile
â–º Înainte de a aplica masca, strânge-ţi bine tot părul, chiar şi bretonul sau şuviţele mai scurte.
â–º Unele măşti nu sunt indicate pentru zona ochilor sau pentru buze, aşa că este bine ca aceste porţiuni să fie evitate în momentul aplicării.
â–º Clăteşte-ţi foarte bine tenul după folosirea măştii (mai ales dacă este sensibil) pentru că acţiunea prelungită a eventualelor resturi de ingrediente ar putea duce la iritaţii sau mâncărimi.