Senzaţia de ameţeală e pusă cel mai adesea de cei care suferă de vertij pe seama unei carenţe de vitamine. Medicii avertizează însă că pierderea echilibrului, clătinarea sau aparenţa rotirii obiectelor din jur pot fi, de fapt, indiciile unor boli mai grave.
. Hipotensiune ortostatică – Atunci când te ridici brusc din pat sau de pe scaun şi apare ameţeala, e vorba despre hipotensiunea ortostatică (incapacitatea organismului de a se adapta rapid la schimbarea poziţiei corpului). Şi asta deoarece inima, care menţine o anumită presiune a sângelui, nu-l pompează rapid spre creier şi astfel, omul ameţeşte câteva secunde. Remediul pentru această stare e hidratarea cu doi litri de apă pe zi.
2. Hipertensiune – Ameţelile pot apărea şi la persoanele cu hipertensiune şi sunt asociate cu dureri de cap, ţiuituri în ureche sau senzaţia de “musculiţe” în faţă ochilor. De asemenea, în cazul în care luaţi o doză prea mare de medicamente antihipertensive, poate apărea hipotensiunea însoţită de ameţeli.
3. Accident vascular cerebral – Apariţia bruscă a vertijului şi vederea dublă, precum şi o slăbiciune la nivelul picioarelor şi pierderea coordonării mişcărilor sunt motive de panică. Dacă vertijul se menţine timp îndelungat (câteva zile), atunci e semnul unui atac vascular cerebral.
Citește mai departe despre bolile ascunse și amețeli pe Libertatea.ro