Cum se tratează ciuperca piciorului

.
Ciuperca piciorului, cunoscută şi sub denumirea de

“piciorul atletului”, este o infecţie a pielii piciorului, din cauză micotică.

Mai exact, o infecţie provocată de nişte microorganisme care se găsesc în mod normal pe pielea noastră, dar care produc infecţii atunci când echilibrul pielii este perturbat şi, din diferite cauze, pe piele apar răni sau iritaţii. Tocmai de aceea, acestă afecţiune se mai numeşte şi “piciorul atletului” – deoarece sportivii folosesc adesea încălţăminte din materiale sintetice, care irită pielea piciorului, o fac să transpire excesiv şi de aici apar şi infecţiile.

Care sunt simptomele ciupercii piciorului

După cum spuneam, microorganismele care provoacă această afecţiune se găsesc în mod normal pe pielea noastră, însă profită de micile iritaţii, tăieturi şi transpiraţie pentru a se înmulţi şi pentru a provoca infecţii. Primele semne pe care le poţi remarca atunci când suferi de ciuperca piciorului sunt mâncărimea şi înroşirea pielii în anumite zone ale tălpii sau între degetele de la picior. Pe măsură ce infecţia avansează, pot apărea chiar şi mici sângerări, senzaţia de arsură sau pielea se poate crăpa.

Dacă ştii că suferi de o infecţie micotică trebuie să ai mare grijă să nu îi infectezi şi pe cei din jurul tău, având în vedere că este o afecţiune contagioasă, care se transmite foarte uşor celorlalţi membri ai familiei prin prosoape sau papuci, de exemplu.

Care sunt factorii de risc legaţi de ciuperca piciorului

În primul rând, s-ar părea că bărbaţii sunt mai predispuşi la această afecţiune decât femeile. Apoi, un alt factor de risc este reprezentat de încălţămintea strâmtă, din materiale sintetice, dar şi de şosetele din materiale sintetice. Spre diferenţă de materialele naturale, care lasă pielea să respire şi nu menţin umezeala, cele sintetice sufocă pielea şi stimulează dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, e foarte important să eviţi mersul în picioarele goale în spaţii publice precum la piscină, în duşul de la sala de fitness ori la saună. Bineînţeles că cel mai mare factor de risc rămâne însă un sistem imunitar slăbit, care predispune organismul la multe riscuri.

Complicaţii ale ciupercii piciorului

Din păcate, puţini oameni ştiu că infecţia care cauzează ciuperca piciorului se poate răspândi şi în alte părţi ale corpului. Dacă nu tratezi la timp ciuperca piciorului şi mai ales dacă nu te speli pe mâini ori de câte ori atingi zona afectată, infecţia se poate răspândi pe palme, pe unghii sau chiar în zona genitală.

Cum tratezi ciuperca piciorului

Tratamentul cel mai întâlnit în cazul ciupercii piciorului este cel cu antimicotic. Medicul îţi poate recomanda fie o pudră, fie o cremă, fie un spray antimicotic, în funcţie de cât de avansată este infecţia şi unde este localizată. În cazuri grave, tratamentul poate să includă şi antibiotice.

Cum poate fi prevenită ciuperca piciorului

Dormi fără şosete, pentru ca pielea picioarelor tale să aibă timp să respire pe timpul nopţii. Poată încălţăminte de calitate, din materiale naturale şi şosete din bumbac, care nu păstrează umezeala. Dacă picioarele tale transpiră în exces, foloseşte o pudră sau un spray care să le menţină uscate pe parcursul întregii zile.

Foto: picioare/ Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton