Exista un motiv bine intemeiat pentru care vin aici aproximativ 1,000,000 de persoane in fiecare an. Gradinile Butchart sunt vestite in toata lumea, si canadienii sunt asa de mandri de ele incat in 2004, la aniversarea celor 100 de ani de la infiintare, le-au numit in mod oficial o comoara nationala.
Gradinile astea sunt un fel de afacere de familie si au fost facute cadou cu mult drag din generatie in generatie, fiind tare apreciate de cei tineri; poate ca de-asta au atat de mult suflet. Se pare ca sunt genul de obiectiv turistic pe care nu doar il bifezi si apoi cauti lucruri noi; multi dintre cei care au ajuns aici vin din nou si din nou sa se cufunde in marea de culori si arome proaspete.
Primavara aduce o cascada de nuante si diafane texturi, de la flori de nu-ma-uita si lalele pana la camelii, magnolii, narcise, rododendroni. Prunii infloriti te tintuiesc locului si nici ca mai vrei altceva decat sa ii lasi sa te ninga incetisor.
Iar dupa ce vara se instaleaza cu begonii, garoafe, fuchsia si un noian de trandafiri, este randul toamnei sa te incante cu cele mai frumoase dalii din toata regiunea. Tot acum gradina se coloreaza in rosu aprins, gratie artarilor japonezi, oferind cel mai grandios spectacol de instalare a toamnei din lume.
Gradinile Burchart au fost initial gandite de catre un arhitect peisagist japonez, dar apoi, in timp, alti specialisti au venit cu diverse alte idei bune, si le-au tot adaugat cate un pavilion sau o noua functiune. Unul dintre cele mai apreciate sectoare este Gradina scufundata. Ea a fost amenajata in fosta cariera de piatra la exploatarea careia sotul doamnei Jennie Butchard, cea care le-a creat, a lucrat multi ani, si rezultatul este din categoria wow. Putine foste cariere au luxul asta de a arata atat de bine dupa ce au fost parasite: copacii infloriti si valul de flori care se schimba odata cu fiecare sezon fac din acest loc cea mai spectaculoasa parte din gradina. Tot aici se afla celebra fantana Ross, care susura linistita catre vizitatori, imbiandu-i la visare.
Dupa ce reusesti sa te smulgi din Gradina scufundata, daca ai copii, sigur o sa vrei sa petreci ceva timp in Pavilionul celor mici. Cele 30 de totemuri sculptate si Caruselul trandafirilor o sa-i distreze la maximum pe copii. Se pare insa ca de fapt vizitatorii de toate varstele sunt interesati de minunatii calusei, si nu se pot abtine sa nu-i incerce. Daca ti-ai planificat bine vizita, si ai ajuns intr-o sambata, o sa prinzi un concert care o sa invaluie gradinile in sunete parca gandite special pentru acest spatiu.
Apoi da o raita prin Gradina trandafirilor, petrece cateva momente langa Fantana Sturionului si mai ia-ti o binemeritata pauza in Gradina Japoneza, pentru poduri si helesteuri, apoi in Gradina Italieneasca si cea Mediteraneana.
Intrarea costa in jur de 30 de dolari canadieni, in functie de sezonul in care vizitezi.
E mai simplu decat crezi sa ai propria gradina spectaculoasa si plina de culoare.