Ridurile apar și datorită reducerii producției proprii de colagen. Acesta are rolul de a face pielea elastică și suplă, iar lipsa lui, din diferite cauze, duce la apariția ridurilor și a aspectului de ten obosit. Vezi cine îți fură colagenul și cum îl pui la loc în piele.
Fumatul, expunerea excesivă la soare, diabetul, hrana nesănătoasă sau săracă în nutrienți, stresul și excesul de cortizol în general (stresul și bolile care produc exces de hormon al stresului), precum și hidratarea insuficientă duc la reducerea nivelului de colagen din piele.
Terapia de substituție hormonală
Pentru femeile aflate la menopauză, terapia de substituție hormonală poate fi o soluție pentru reducerea efectelor acesteia asupra elasticității pielii, a densității osoase, sau chiar a arterelor.
Cu toate acestea, substituția hormonală nu este ceva ce poți să încerci de una singură. Numai un medic te poate ghida și poate doza hormonii pe prescripție, pentru a avea o menopauză mai ușoară și un ten mai frumos.
Un echilibru de calciu și vitamina D în organism, chiar și după menopauză, poate ajuta pielea să-și mențină un nivel ridicat de colagen în compoziție și astfel să se mențină elastică.
Ce factori determină scăderea colagenului
Nu doar menopauza și îmbătrânirea pot determina o scădere a colagenului din piele.
Dezechilibrele hormonale cauzate de diverse, boli, afecțiunile de tip autoimun, sau fumatul afectează calitatea pielii și cantitatea de colagen secretată de corpul tău.
Un test de densitate osoasă poate ajuta la determinarea efectelor menopauzei asupra consistenței și integrității pielii după menopauză.
Pe de altă parte, o viață sănătoasă, fără excese, o hrană plină de vitamine și minerale și un stil de viață activ pot înlătura multe din riscurile apărute odată cu înaintarea în vârstă.