Rugina de pe ţevi şi instalaţii sau calorifere poate fi o problemă, mai ales în lunile de iarnă, când o ţeavă spartă deranjează mai mult de o singură familie. Vezi cum cureţi rugina din casă, ca să nu ai nevoie de instalator iarna asta.
Lime şi sare
Deşi procedura merge şi cu lămâie normală, o lămâie verde este mai acidă, fără să fie corozivă pentru ţevi. Presară sare peste locul plin de rugină şi stoarce o lămâie verde peste sare. Foloseşte sare cât să acoperi integral rugina şi lasă să acţioneze 2-3 ore, apoi freacă cu coaja rasă de la aceeaşi lămâie, nu cu un burete coroziv, ca să nu deteriorezi şi mai mult ţeava respectivă.
Bicarbonat de sodiu
Deja celebrul şi universal valabilul bicarbonat de sodiu te ajută să scapi şi de rugină. Fă o pastă groasă din bicarbonat şi apă călduţă şi aplică pe toată suprafaţa afectată de rugină. Lasă să acţioneze 10-15 minute şi freacă resturile cu o periuţă de dinţi sau o perie moale.
Cartofi şi detergent de vase
Taie un cartof pe din două şi unge jumătatea interioară cu detergent de vase. Substanţele din interior vor face o reacţie chimică care curăţă rugina. Lasă feliile sau jumătăţile de cartofi cu detergent câteva ore peste petele de rugină şi apoi curăţă cu apă şi o perie moale.
Scapă de rugina de pe ceramică şi email
Uneori, cada sau chiuveta pot avea urme de rugină, destul de inestetice. Fă o pastă din borax şi zeamă de lămâie şi freacă petele de rugină cu o piatră ponce sau o perie aspră.
Poate ai un cleşte, patent sau alte scule de prin magazie pline de rugină. Pune aceste ustensile mecanice într-un vas cu capac plin cu motorină. Lasă-le să stea la înmuiat peste noapte, apoi curăţă rugina cu o perie cu fir de alamă (se găsesc la magazinele de unelte şi sunt ieftine). Şterge motorina cu o cârpă şi gata, poţi folosi sculele din magazie din nou.