Săptămâna asta citim „Turnul sinucigaşilor”

.

„Excepţional… una dintre cele mai bune scriituri şi unele dintre cele mai interesante personaje pe care am avut plăcerea să le descopăr într-un roman.” Johnny Depp
„Turnul sinucigaşilor”
Nick Hornby

Romanul „Turnul sinucigaşilor” intră în categoria comediilor negre având ca principală temă sinuciderea, prezentată la persoana I de patru persoanje. Este o carte savuroasă asta datorita comicului de acţiune, dar şi se limbaj.

Nick Hornby este un autor britanic contemporan care a primit numeroase premii pentru operele sale. Una dintre cele mai cunoscute este „High Fidelity” care a avut şi o ecranizare în 2000 în regia lui Stephen Frears, avându-l ca protagonist pe John Cusak. A debutat cu o povestire autobiografică „Fever Pitch” despre pasiunea sa devenită fanatism pentru echipa Arsenal.

Patru pesonaje: Martin, Maureen, Jess şi JJ sunt pe punctul de a se sinucide în ajunul anului  nou. Aceştia se întâlnesc pe acoperişul unui bloc turn cunoscut ca locul cel mai frecventat de sinucigaşi.
Un fost star de televiziune care a făcut închisoare, o mamă de 50 de ani al cărui copil are un handicap, o tânără rebelă cu un comportament şi un limbaj extrem de vulgar şi un american (fost component al unei trupe rock) ajuns în Londra datorită iubitei care ulterior la părăsit. 

Cei patru au poveşti diferite, mai mult sau mai puţin tragice din cauza cărora sunt pe punctul să-şi curme viaţa. Pe lângă principala temă, cea a sinuciderii, Nick Hornby reuşeşte să amintească nevoia oamenilor de a trăi mici bucurii, importanţa prieteniei şi a compasiunii.

Nick Hornby s-a consacrat printr-un stil necuviincios, abordează teme contemporane şi conflicte emoţionale precum frica, depresia sau singurătatea şi le aşează într-o manieră care atrage. Nu este un sentimentalist şi provoacă cititorul la polemici interesante legate chiar de un subiect înspăimântător ca moartea. E ca un magnet. Îndată ce ai citit primele pagini vei şti că te-a cucerit.

Dacă aş merge puţin mai departe de barierele literare aş putea afirma că acest roman este un reminder al fiecăruia că viaţa merită trăită indiferent de obstacole şi că şi în cele mai negre momente există o rază (fie ea slabă) de lumină, suficientă să ne ghideze paşii spre ieşire.

Lectură plăcută!

Editura Humanitas, 2006
Colecţia Raftul Denisei
Preţ: 25 lei

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton