Soluţii naturiste împotriva pistruilor

.

Pistruii… cine nu-i are spune că dau farmec, iar cine îi are ar vrea să scape de ei.
Dacă faci parte din a doua categorie, atunci vara este anotimpul în care cauţi şi mai mult metode de a le opri invazia.

Pistruii (efelidele) sunt pete mici, neregulate, de culoare galben-brună, care apar  pe pomeţii obrazului, pe frunte, nas şi, mai rar, pe gât, umeri, antebraţe, dosul mâinilor. Ei au un caracter ereditar, nefiind însă urmarea vreunei afecţiuni. Se întâlnesc mai ales la persoanele cu vârste cuprinse între 5-40 de ani,  începând să dispară treptat după această vârstă. Cele mai predispuse la a face pistrui sunt persoanele cu pielea deschisă la culoare şi cu părul roşcat sau blond.

Cauze

â–º ereditatea;
â–º expunerile prelungite la soare.

Tratamente naturiste

Numărul pistruilor poate fi redus cu ajutorul unor tratamente cosmetice naturiste. Este foarte important ca aceste tratamente să fie completate de o dietă bogată în fructe şi legume proaspete, surse de vitamina C, care reduc sensibilitatea pielii la expunerile solare.

Împachetare cu pepene roşu sau galben

Pepenele catifelează, calmează şi tonifică tenul, fiind recomandat pentru toate tipurile de ten, în special pentru pielea iritată sau arsă de soare. De asemenea, ajută la îndepărtarea pistruilor şi acneei. Masca se prepară astfel: se zdrobeşte miezul de pepene într-un vas de ceramică. Miezul zdrobit se aplică pe faţa curată, se acoperă cu o bucată de tifon şi se lasă 15-20 de minute, după care se clăteşte. O altă metodă, mai rapidă, de a beneficia de sucul de pepene este să îţi freci faţa curată cu coaja de pepene.

Mască de castravete

Sucul obţinut din trei-patru castraveţi se întinde pe faţă de trei ori pe zi. O altă variantă este aceea în care felii subţiri de castravete sau castravete dat pe o răzătoare mică se aplică pe locurile „pistruiate”. Această mască naturală reduce intensitatea pistruilor, dar şi a petelor de altă natură.

Tamponări cu infuzie de mesteacăn

Infuzia se face dintr-o lingură de frunze uscate
şi mărunţite sau de muguri, peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 30 de minute, după care se strecoară.  Cu o dischetă pentru demachiat sau cu o bucată de tifon steril înmuiat în infuzie se tamponează zonele-problemă, de trei-patru ori pe zi.

Loţionări cu zeamă de lămâie

Zeama de lămâie este unul dintre cele mai folosite remedii împotriva pistruilor. Cu sucul obţinut prin stoarcerea a jumătate de lămâie se tamponează încet faţa, de trei ori pe zi.

Măşti de fructe

Măştile pe bază de caise sau de căpşuni decolorează pistrui dacă sunt aplicate în ziua în care ei au apărut.

Macerat de hrean

Într-o sticlă de 500 ml se pun la macerat 250 g de rădăcină de hrean rasă, peste care se adaugă 250 ml de oţet. Se lasă 5-6 zile, timp în care se agită zilnic sticla, astfel încât să se uniformizeze conţinutul. Cu produsul obţinut în urma strecurării maceratului se ung locurile unde există pistrui sau pete.

Mască de pătrunjel

Sucul necesar pentru mască se obţine astfel: se toacă mărunt câteva legături de pătrunjel verde, spălat în prealabil. Apoi, se stoarce sucul din plantă cu ajutorul unui storcător electric. La sucul obţinut se adaugă o cantitate egală de lapte de vacă, nefiert, de preferat cumpărat din piaţă, de la ţărani. Produsul rezultat se aplică pe zonele cu pistrui, sub formă de comprese, în fiecare zi. Se lasă să acţioneze 15 minute, după care se clăteşte faţa cu apă călduţă.

Soarele şi pistruii

Una dintre cauzele apariţiei pistruilor este expunerea necontrolată la soare. Razele ultraviolete UVB trec de stratul epidermei (mai subţire şi mai sensibil în cazul celor care fac pistrui) şi ajung la dermă. Aici, atacă celulele de melanină care pigmentează pielea şi le adună în mici grupuri, formând astfel pistruii. De aceea, dacă nu te protejezi de radiaţiile solare, straturile profunde ale epidermei vor produce mai multă melanină care, la rându-i, va determina apariţia unor pistrui mai intens coloraţi şi mai numeroşi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton