Află totul despre infecţia cu E. coli!

.

Deşi castraveţii contaminaţi cu bacteria E. coli nu au ajuns în România, e bine să ştii cum să te protejezi de această infecţie transmisă prin alimente.
Infecţia cu E. Coli, care a ucis mai mulţi oameni în Germania şi a îmbolnăvit deja câteva sute de europeni, nu îi poate afecta pe Români, ne liniştesc autorităţile. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că loturile de castraveţi contaminaţi nu au ajuns în România.

Cum să previi infecţia cu E. Coli

Oricum, nu alimentele în sine sunt problema. „În acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio”, a declarat preşedintele ANSVSA citat de Mediafax.
Bacteria E. Coli, care se poate transmite prin fructe, legume, apă şi carne, poate fi îndepărtată respectând anumite reguli:

– Fructele şi legumele consumate crude se spală bine sub jet de apă.
– Sucurile şi laptele nepasteurizate sunt de evitat.
– Carnea trebuie gătită la o temperatură de minim 75 de grade Celsius. De evitat sunt şi fripturile în sânge.
– Nu se bea apă netratată din lacuri sau râuri.
– Carnea se păstrează întotdeauna la rece.
– Produsele crude şi nespălate nu se ţin lângă produse gata preparate sau deja spalate.
– Se spală bine mâinile şi ustensilele din bucătărie înainte de a prepara mâncarea.

Care sunt simptomele infecţiei cu E. coli

 
Dacă este vorba de o tulpină mai puţin periculoasă, simptomele sunt relativ uşoare:

– Diaree
– Dureri abdominale
– Greaţă, vărsături

În cazul tulpinilor periculoase, diareea este persistentă şi gravă, uneori cu sânge, şi poate duce la deshidratare, mai ales în cazul copiilor. În  acest caz, se consultă medicul, care va cere o analiză a scaunului pentru a pune un diagnostic precis.

Cum se tratează infecţiile cu E. coli

Din păcate, nu există un tratament care să vindece propriu-zis toxiinfecţia cu E. coli. Însă se pot preveni complicaţiile prin hidratare adecvată cu apă, supe, sucuri de fructe (mai puţin sucul de mere şi pere, cafea). În ce priveşte alimentaţia, sunt de evitat grăsimile, lactatele, condimentele şi produsele bogate în fibre, care pot înrăutăţi simptomele.

Medicul poate recomanda evitarea antidiareicelor pentru că acestea împiedică eliminarea toxinelor.

Ce este E. coli

Escherichia coli, cunoscută mai bine drept E. coli este o bacterie care trăieşte în sistemul digestiv al animalelor, dar şi al oamenilor. Majoritatea tulpinilor sunt inofensive sau pot da probleme minore. Însă există şi câteva tulpini periculoase, care pot duce la insuficienţă renală sau alte probleme grave în cazul bătrânilor şi copiilor.

În general, E. coli se transmite prin ingerarea alimentelor care sunt contaminate cu fecale de origine animală. Dar se poate lua şi de la o persoană la alta prin mâinile murdare. Atenţie şi la restaurante! Angajaţii care nu îşi spală bine mâinile pot să contamineze mâncarea.

Citeşte mai multe despre toxiinfecţiile alimentare!

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton