Pâinea, pastele şi orezul sunt alimentele pe care le-ai eliminat din dieta ta. Mai gândeşte-te o dată! S-ar putea ca tocmai aceste alimente, bogate în carbohidraţi, să te ajute să capeţi silueta mult visată!
Carbohidraţii sunt transformaţi mai greu în grăsimi
Nutriţioniştii sunt de părere că produsele alimentare ce conţin carbohidraţi complecşi – pâine neagră, biscuiţi cu conţinut redus de grăsimi, cereale, fasole, paste, orez – sunt foarte sănătoase. Iată de ce: organismul absoarbe mai lent carbohidraţii, fiind, din această cauză, greu transformaţi în grăsimi corporale. Carbohidraţii sunt o importantă sursă de energie, te ţin în formă întreaga zi şi stimulează activitatea cerebrală.
De ce o dietă pe bază de carbohidraţi?
Primul argument: este uşor de urmat şi, mai ales, este săţioasă şi sănătoasă. Mai mult, o astfel de dietă îţi asigură o slăbire treptată, echilibrată şi de durată. Aşadar, scapi de grija kilogramelor care s-ar putea întoarce! Nutriţioniştii chiar atrag atenţia celor care ţin diete fără carbohidraţi că eliminarea acestora din alimentaţie provoacă oboseală şi nervozitate.
Alimentaţia pe bază de carbohidraţi
În alimentaţia ta trebuie să predomine cerealele integrale, pâinea neagră, cartofii, legumele şi fructele. Măreşte aportul de fibre, cu mai multe oleaginoase (alimente pe bază de floarea-soarelui, soia, dovleac) şi cereale integrale! Înlocuieşte mâncărurile prăjite şi consumă, în schimb, preparate la cuptor sau fierte în aburi! Redu grăsimile! Alege lapte degresat, brânza slabă, carnea de peşte şi de pui. Renunţă pe cât posibil la dulciuri!
Carbohidraţii nu îngraşă. Asta nu înseamnă că trebuie să îi consumi fără limită. O alimentaţie în care mai mult de 70 la sută din calorii provin din carbohidraţi creşte riscul îmbolnăvirii de diabet. În schimb, dacă nu asimilezi necesarul zilnic de carbohidraţi, adică 55 la sută, metabolismul tău va avea de suferit. Şi te vei simţi lipsită de energie!
Carbohidraţi „buni” şi carbohidraţi „răi”
Ai grijă ca în alimentaţia ta să existe doar carbohidraţi complecşi! Digestia acestora durează mai mult şi sunt absorbiţi încet în sânge. Fereşte-te, în schimb, de carbohidraţii simpli, cu gust dulce, care sunt absorbiţi aproape instantaneu. În cazul acesta, excesul de zahăr se transformă în grăsime, stocată în general în jurul taliei.
Carbohidraţii buni sunt pâinea şi pastele din făină integrală, orezul brun, cerealele, legumele şi fructele proaspete.
Carbohidraţii răi sunt pâinea albă, fursecurile şi zahărul.
«South Beach» Dieta care permite consumul de carbohidraţi
Este împărţită în trei faze, în funcţie de alimentele pe care ai voie să le consumi.Prima etapăCarbohidraţi din legumeConsumi doar carbohidraţi provenind din legume. Trebuie să ai trei mese pe zi şi încă două gustări micuţe. Alimentele permise sunt carnea de pui, peşte, vită, legumele, ouăle, brânza degresată şi nucile. Dieta trebuie ţinută timp de 15 zile.
Se pot pierde până la 5 kilograme. În această fază nu ai voie să consumi fructe.A doua etapăAlimente interziseÎn a doua etapă se reintroduc câteva alimente interzise în prima etapă, şi anume pâinea şi cerealele integrale şi fructele. În felul acesta, pierzi câte un kilogram pe săptămână.
A treia etapăÎţi menţii greutateaÎn ultima etapă poţi mânca din toate grupele de alimente. Ai grijă ca mesele să fie regulate şi mănâncă doar atât cât să te saturi. Aceasta este faza menţinerii greutăţii optime la care ai ajuns.