Aromaterapia – cum te ajută în tratarea cele mai populare afecţiuni

.

Cu răbdare, vei descoperi în natură cel mai bun aliat împotriva obstacolelor de fiecare zi. Aromaterapia te va surprinde, pentru că învăţând să-ţi cultivi mirosul, vei reuşi să-ţi regăseşti echilibrul.
Aromaterapia este o metodă alternativă de tratare sau de ameliorare a afecţiunilor cu ajutorul esenţelor uleioase aromatice extrase din plantele cultivate natural. Pentru că apelează la simţul mirosului, înlocuind medicamentele obţinute sintetic cu uleiurile volatile parfumate, se poate spune că este una dintre cele mai plăcute metode de tratament. Aromele naturale pot fi folosite în diverse moduri: sub formă de uleiuri volatile care se evaporă cu ajutorul unei lămpi speciale sau sub formă de uleiuri parfumate, folosite la masaj sau puse în apa de baie.

Cum acţionează aromaterapia

Simţul mirosului este în strânsă legătură cu glanda hipofiză, ce reglează unele dintre cele mai importante funcţii ale organismului: creşterea, metabolismul, respiraţia, digestia, sexualitatea, activitatea inimii, imunitatea ş.a. Datorită acestui lucru, mirosul are un rol deosebit de important  în funcţionarea corectă a organismului nostru. De aceea, aromaterapia te poate scăpa de o mulţime de afecţiuni, de la uşoare migrene sau depresii, la afecţiuni mai grave, ca nevralgii, diaree, cistită, indigestie, probleme de vedere, hemoroizi, degerături, colită, gastroenterită, ulcer. Aşadar, aromaterapia poate avea efecte multiple, pentru că aromele acţionează simultan pe toate planurile: fizic, emoţional, mental. Deşi se bazează pe miros, aromaterapia are efect chiar şi asupra persoanelor fără simţul mirosului, deoarece uleiurile eterice ajung prin piele sau prin plămâni în circuitul sangvin.  

Remedii aromate pentru cele mai populare afecţiuni

Busuiocul poate fi combinat cu chiparosul, iasomia şi lavanda, fiind indicat pentru tratarea anxietăţii, depresiei, indigestiei, răcelii, sinuzitei, migrenei, înţepăturilor de insecte.
Camforul este atât de puternic, încât anihilează orice altă aromă. Este antidepresiv, calmant, ajută împotriva constipaţiei şi tratează acneea.
Chiparosul poate fi combinat cu ienupărul, pinul sau santalul. Este calmant, reglează circulaţia sangvină, tratează hemoroizii, laringita, astmul şi tusea.
Iasomia se poate găsi în orice combinaţie, fiind folosită în caz de stări de apatie sau de dureri menstruale.
Lavanda are o bună compatibilitate cu toate esenţele. Te scapă de anxietate, depresie, iritabilitate, palpitaţii, miros neplăcut al gurii, infecţii ORL.
Lămâia poate fi combinată cu lavanda, fiind bună în cazuri de anemie, degerături, diabet, boli de rinichi, conjunctivită, laringită.
Lemnul de santal se combină cu chiparosul, piperul negru, ylang-ylang. Tratează depresia nervoasă, diareea şi gastrita.
Menta este compatibilă cu rozmarinul şi tratează diareea, răceala, cefaleea, răul de transport.

Învaţă să te relaxezi zilnic

Ca să te bucuri din plin de efectele uleiurilor parfumate, respectă următorii paşi: după o zi solicitantă, pregăteşte-ţi o baie caldă în care să pui săruri de baie sau uleiuri parfumate; până se umple cada cu apă călduţă, pregăteşte camera în care vei dormi. Aeriseşte-o, dar nu lăsa prea mult timp geamul deschis, ca să nu se facă frig în cameră, căci temperatura ideală e de aproximativ 20 de grade Celsius. E recomandat să stai în cadă cel puţin 20 de minute. Un masaj cu ulei sau cu loţiune de corp te va face să te simţi ca o zeiţă.

Cum recunoşti uleiurile naturale

Numite şi „uleiuri uscate”, acestea se evaporă în totalitate, nelăsând pata de ulei caracteristică uleiurilor obişnuite. Aceasta e o metodă prin care poţi verifica dacă un ulei eteric a fost amestecat cu unul gras. Inscripţia „100% natural” nu e întotdeauna acoperită, ea regă-sindu-se şi pe etichetele produselor sintetice. Însă, pentru a fi sigură de calitatea produsului pe care îl cumperi, pe eticheta produsului trebuie să se regăsească inscripţia „kbA” – planta a fost cultivată natural, fără îngrăşământ şi fără tratare cu insecticide sau pesticide sau a fost culeasă direct din natură.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton