Sosul Alfredo este un sos alb cremos ce provine din reţeta faimoasă de paste italieneşti „Fettuccine Alfredo”.
Utilizat în numeroase reţete, sosul Alfredo a devenit unul dintre cele mai populare din lume, graţie turiştilor care au descoperit la Roma savoarea sa unică.
Există numeroase moduri de a pregăti sosul Alfredo, însă în cele ce urmează vă vom prezenta reţeta de bază:
Ingrediente
Pentru paste:
– 500 g paste Fettuccine (tăiţei cu ou sau alte tipuri de paste) – 3 litri de apă – 1 lingură de sare – 1 lingură de ulei
Pentru Sosul Alfredo:
– 120 g unt – 250 ml smântână grasă – 150 g parmezan ras – Opţional: 1 căţel de usturoi, pisat fin – 1/4 lingură de sare – Piper – Verdeţuri la alegere, pătrunjelul fiind cea mai populară alegere
Instrucţiuni
Turnaţi apa într-o oală mare, adăugaţi sarea şi o lingură de ulei, iar apoi aduceţi-o la fierbe. Acum, adăugaţi pastele fettuccine şi lăsaţi-le să fiarbă aproximativ 10 minute (consultaţi instrucţiunile de pe pachetul de paste). Amestecaţi-le din când în când. Pastele trebuie să fie al dente, de regulă cu 1 minut înainte de durata minimă de fierbere indicată pe pachet. Dacă nu vă plac, lăsaţi-le să mai fiarbă încă un minut.
Între timp, topiţi untul într-o tigaie la foc mic, adăugaţi smântâna şi amestecaţi bine. După ce se topeşte untul, îndepărtaţi-l de pe foc; adăugaţi usturoi, sare şi piper cât şi aprox. 100 g parmezan. Amestecaţi până când compoziţia devine omogenă.
După ce pastele fettuccine sunt gata, scurgeţi-le şi adăugaţi-le în sosul Alfredo. Amestecaţi până când sunt complet tapetate cu sos şi adăugaţi parmezanul. Asezonaţi cu pătrunjel tocat.