Plantele şi produsele pe bază de plante plante sunt o alternativă eficientă la substanţele chimice.
Nu mai e un secret faptul că plantele pot alina unele dureri la fel de bine (sau chiar mai bine) decât substanţele chimice. Beneficiile acestora continuă să fie descoperite de cercetători. Află-le şi tu!
Ardeiul iute
Nu, ardeiul iute nu este consumat doar la masă, aşa cum mulţi dintre noi cred. Într-adevăr, dă o senzaţie plăcută de căldură în întreg organismul, dar lucrurile nu se opresc aici. El calmează aproape miraculos durerile musculare, ajută la detensionarea umerilor, a braţelor şi a spatelui şi stimulează circulaţia sângelui. Produsele pe bază de ardei iute alungă durerile pe bază nervoasă apărute în urma sciaticii şi stimulează digestia. Nici durerile apărute din cauza bolilor de natură reumatică nu rezistă unui astfel de tratament, deoarece capsaicina conţinută de ardeiul iute scade sensibilitatea nervilor şi atenuează durerile.
E un remediu împotriva scarlatinei,a răului de mare, a anemiei, a lipsei poftei de mâncare şi a asteniei. Mai mult, se spune că ardeiul iute creşte longevitatea şi fertilitatea. Se găseşte sub formă de tinctură, ceai, capsule gelatinoase, uguente.
Mentă
Este un remediu natural deosebit pentru îmbunătăţirea digestiei şi calmarea durerilor cronice de cap. Are un nivel ridicat de ulei activ esenţial-mentol şi acţionează împotriva durerilor musculare şi a celor pe bază nervoasă. Ceaiul de mentă ajută în cazul tulburărilor gastrointestinale şi întreţine sănătatea ficatului. Inhalaţiile cu ceai de mentă tratează răcelile şi problemele respiratorii. Aplicat pe tâmple sau pe frunte, uleiul de mentă calmează durerile date de migrenă. Este recomandat consumul a trei ceşti de ceai de mentă pe zi. Se găseşte şi ca: ulei volatil, loţiune alcoolică, tinctură şi capsule (contraindicate în timpul sarcinii şi alăptării).
Acţionează împotriva migrenelor, a infecţiilor microbiene şi afecţiunilor inflamatoare, fiind şi un bun diuretic şi depurativ. Rădăcina plantei conţine mari cantităţi de insulină vegetală scăzând nivelul zahărului din sânge.
Ceaiul se face din 2 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă clocotită. Se bea călduţ, în 3-4 reprize de-a lungul zilei. Se găseşte şi ca tinctură sau capsule.
Scoarţă de salcie
Scoarţa de salcie, strămoşul aspirinei, are efecte pozitive în cazul durerilor de cap şi a celor reumatismale.
Datorită poprietăţlor sedative, are e f e c t e positive şi în combaterea nevralgiilor şi a stărilor de insomnie. În caz de faringite, gingivite şi afte bucale e utilizat ceaiul de salcie sub formă de gargară. Extern, în caz de artroză, sunt indicate băi locale cu decoct concentrate din scoarţă de salcie şi scoarţă de stejar. Scoarţa de salcie se găseşte sub formă de e-tract sau se poate prepara acasă ca decoct: se pun două linguri de coajă uscată şi măcinată la o cană cu apă şi se fierb. Se beau câte 3 linguri de ceai pe zi, în caz de stări febrile sau de dureri reumatismale.
Ginseng, pentru o sănătate mai puternică
Ginsengul este rădăcina unei plante japoneze, cu important rol în creşterea imunităţii organismului.
Echilibrează nivelul colesterolului în sânge, la fel şi pe cel al glicemiei. E o bună soluţie pentru mărirea puterii de concentrare şi pentru învingerea stresului. Se găseşte atât în farmacii, cât şi în magazinele naturiste.
Despre cura cu smochine
Cura cu smochine este o adevăratăbinecuvântare pentru organism. Fructele uscate, consumate în special iarna, sunt la-ative, diuretice, emoliente, energizante recunoscute, fiind recomandate şi sportivilor. Valoarea lor energetică este de 260 calorii pentru 100 g, sunt bogate în vitamine, calciu, fosfor şi fier.
Pot fi consummate şi sub formă de decoct e-pectorant, preparat din 2-3 fructe la o cană cu apă, din care se beau două căni pe zi. Siropul de smochine se prepară din 500 g fructe la un litru de apă, fierbând pe baie de aburi până se reduce la jumătate. Se adaugă 250 g miere şi se ia câte o linguriţă de 3 ori pe zi. Smochinele sunt recomandate în astenie, constipaţie, inflamaţii, bronşite, laringite.