Cele mai sănătoase ceaiuri

.

Ceaiurile de plante sunt un aliat excelent în tratarea afecţiunilor. Spre deosebire de medicamente, acestea nu au efecte secundare. La un ceai te poţi relaxa şi îţi poţi reînnoi forţele

 Dureri de gât

Salvia ameliorează inflamaţiile şi are un efect antibacterial şi antiviral.

– Se face o infuzie din 2 linguriţe de frunze de salvie şi 150 ml apă fierbinte. Se lasă acoperit 5-10 minute, se strecoară, iar cu ceaiul obţinut se face gargară de mai multe ori pe zi.

 Accese de tuse

Tusea uscată apare adesea la începutul unei răceli. Nalba şi pătlagina calmează căile respiratorii inflamate ş i ameliorează tusea. Efectele pătlaginii sunt antibacteriene şi calmante.
– 2 linguriţe cu vârf de frunze de pătlagină şi 1 linguriţă de rădăcină de nalbă mărunţită se pun în 300 ml apă. Se lasă 1-2 ore în frigider şi se mai amestecă din când în când, după care se strecoară. Ceaiul trebuie încălzit puţin înainte de a fi folosit. Poate fi băut într-o cantitate de 3-4 cănipe zi, sau folosit şi la gargară. 

Vărsături

Când apar vărsăturile în urma consumului de mâncare grasă sau de alcool, ceaiurile din ghimbir şi enibahar pot face minuni. Aceste ceaiuri sunt cunoscute pentru efectele lor în înlăturarea senzaţiei de vomă.
– O linguriţă cu vârf de rădăcină mărunţită de ghimbir se toarnă peste 150 ml apă fierbinte. Se lasă 10 minute, după care se strecoară.

Răguşeală

Pătlagina creează un adevărat strat protector pe suprafaţa mucoaselor şi are efect antibacterian. Ceaiurile ameliorează răguşeala şi durerile apărute la înghiţire. n Se face o infuzie din 2 linguriţe de frunze de pătlagină şi 150 ml apă. Se lasă, acoperit, 10-15 minute, se strecoară şi se face gargară.

Bronşita

În tratarea bronşitei este recomandat cimbrul. Acesta acţionează împotriva bacteriilor şi a viruşilor, are efect anticonvulsiv, ameliorează durerile din piept şi de gât şi îndepărtează crampele bronhice.
– Peste 2 linguriţe de cimbru se toarnă 150 ml apă clocotită. Se lasă, acoperit, 10-15 minute. Peste zi, se beau mai multe căni de ceai. Boala trece în trei zile.

Răceală

Ceaiurile care facilitează trans-piraţia măresc puterea sistemului imunitar, scad febra şi ameliorează inflamaţiile. Este recomandat amestecul de ceai din 30 g flori de tei, 30 g flori de soc, 20 g măceşe.
-150 ml apă fiartă se toarnă peste 1 lingură din amestecul de plante de mai sus. Se lasă 10 minute acoperit, apoi se strecoară. Se vor consuma mai multe căni de ceai pe zi.

Dureride burtă

Pentru a preveni inflamările, a stimula circulaţia sângelui şi a alina durerile intestinale se recomandă un amestec de mentă şi flori de muşeţel.
– Se face o infuzie din 2 linguriţe cu vârf de flori de muşeţel, o linguriţă de mentă şi 150 ml de apă fierbinte. Apa se toarnă peste plante, se lasă totul să se liniştească 5-10 minute, după care ceaiul se strecoară. În timpul unei zile se beau câte 4 căni de ceai, în porţii.
– Din cauză că zahărul şi mierea stimulează producţia de acid gastric, este recomandat să se consume ceaiul neîndulcit, şi numai în cure de scurtă durată.

Tulburări digestive

Se prepară un amestec din 10 g frunze de nuc, 5 g mentă, 15 g frunze de dud alb, 25 g teci de fasole, 10 g frunze de păpădie şi 25 g frunze de afin. n O lingură din acest amestec – uscat şi mărunţit – se pune în 250 ml de apă clocotită, se lasă 15 minute şi se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai în fiecare zi pentru a avea efect.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton