Cum să te laşi de fumat

.

Se poate: s-o ardă focul fără să îţi mai afume şi ţie plămânii şi fără să te mai «ardă» la buzunar! Te ajutăm noi să te desparţi, fără regrete, de tutun -pretinsul prieten bun care îţi vrea doar răul
Ai încerca să te laşi de fumat, dar îţi piere cheful când îi auzi pe alţii cum au eşuat? Curaj, tu eşti o învingătoare! Ţigara va ieşi definitiv din viaţa ta, pentru că ştii cum să-i „dai papucii”. Nu pierzi nimic, ai doar de câştigat. În fiecare zi. Poţi să îţi spui de pe acum: „Sunt o câştigătoare!”.

7 puncte câştigate în 7 timpi şi 3 mişcări

1. De cum ai stins ultima ţigară, respiri mai uşor…
La nici 24 de ore de la ultima ţigară, nu mai ai monoxid de carbon în sânge şi cantitatea de oxigen ce ajunge în ţesuturi e mai mare. Deci, respiri mai uşor, eşti mai în formă, ai mai multă energie.
– Acum e momentul să dezvolţi capacităţile sistemului cardiovascular: apucă-te de un sport de anduranţă moderat -înot, mers pe jos, schi sau chiar grădinărit.

2. …şi câştigi timp şi bani

De acum, pui deoparte „contribuţia zilnică la fondul industriei de tutun” şi îţi oferi, zilnic, un răsfăţ: o bom-boană fină, o baie cu spumă, un CD cu muzica ta de suflet, o revistă… Sau adună ban cu ban mai multe zile şi ia-ţi un parfum, o cremă mai specială sau du-te la o şedinţă de masaj. Meriţi!

3. În 15 zile, îţi recapeţi gustul şi mirosul

Substanţele din fumul de ţigară paralizează nervii gustativi şi olfactivi. De acum, însă, mirosurile din jur te iau cu asalt.

– Evită, câteva săptămâni, să faci grătar, prăjituri -orice miroase grozav şi îţi stârneşte apetitul * În schimb, poţi începe o „cură” de aromaterapie: cumpără-ţi o carte şi învaţă să „manevrezi” aromele potrivite cu starea ta.

4. Între 3 şi 5 săptămâni, tenul îşi recapătă strălucirea

Împiedicând circulaţia sanguină, consumul de tutun favorizează apariţia ridurilor şi a culorii terne, gălbui, a tenului. Fără tutun, pielea feţei devine din nou irigată şi profită din plin de substanţele hrănitoare transportate de sânge.
– Bea 2 l de apă pe zi * Ia un supliment nutritiv cu vitamina E* Aplică zilnic o cremă hidratantă specială pentru tenul devitalizat.

5. Într-un interval de una-două luni, apetitul se stabilizează

De fapt, apetitul, redus de nicotină, revine acum la normal, deci metabolismul tău se stabilizează.
– Evită „gustărelele” dintre mese („covrigei”, „pateuţuri”, „sticks-uri” şi alte „cronţănele”) * Păcăleşte foamea bând apă sau ceai (poate chiar unul de slăbit) sau luând un supliment alimentar pentru slăbit (ce provoacă senzaţia de saţietate)

6. Între 3 şi 6 luni, revii la greutatea normală

Fumând o ţigară, ardeai 10 calorii. Acum, mizezi pe alimente cu puţine calorii.
– De exemplu: înlocuieşti un corn cu ciocolată cu un iaurt natural şi un pumn de alune, cu unul de cireşe sau cu un măr. Dar atuul tău în lupta pentru siluetă este sportul: o oră de mers pe jos arde 250 de calorii -cât 25 de ţigări! Du-te la serviciu şi la piaţă pe jos, urcă pe scări şi ai „bifat” cele 60 de minute fără să gândeşti! În plus, îţi tonifici musculatura.

7. Ţii la distanţă bolile provocate de tabagism

Bronşită cronică (tuse matinală, uneori cu expectoraţie), cardiopatie ischemică (durere în piept), arteriopatie periferică (dureri de gambă, senzaţie de picioare/mâini reci), ulcer gastroduodenal, carii dentare, cancer -iată doar câteva boli produse de fumat * Cine mai câştigă, dacă tu laşi ţigara? Răcelile, otitele, crizele astmatice ale copilului tău se vor rări; iar partenerul tău de viaţă va fi, şi el, mai sănătos, mai puţin pisălog, mai iubitor.

Truc antistres de la bunica

Aşa l-a convins ea pe bunicul tău să lase luleaua: de câte ori îl apucau nervii de dorul ei (al ţigării!), bunica îi dădea un pahar cu lapte cald, puţin îndulcit, un „leac” ce favorizează sinteza, în organism, a serotoninei -hormonul antistres sau „hormonul fericirii”.

Truc antistres de la kinetoterapeut

Când pofta de a „trage un fum” îţi dă târcoale, trage… puternic aer în piept, ţine-ţi respiraţia una-două secunde, apoi expiră lent şi lung. La nevoie, repetă manevra.

Sună un prieten!

Sevrajul nicotinic pare mai tare ca tine? Ai aliaţi de nădejde şi la cabinetele de consiliere pentru renunţarea la fumat (ia adresele lor de pe site-ul Societăţii Române de Pneumologie: www.srp.ro) şi la Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat din Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti, şos. Viilor nr. 90, tel.: 021/335.69.10.

7 «belele» legate de sevrajul nicotinic…

Un timp, organismul îşi cere „drogul”. Deci, aşteaptă-te la…
1. Iritabilitate, anxietate;
2. Nevoia acută de a fuma;
3. Ameţeli, migrene (în prima săptămână, din cauza fluxului sporit de sânge către creier);
4. Senzaţia de foame;
5. Constipaţie, tremur uşor al mâinilor, transpiraţie (o săptămână), tuse (ţine mai mult de 3-4 săptămâni? Poate că fumatul masca o boală ce se manifestă acum. Mergi la medic!);
6. -7. Scăderea tensiunii arteriale, tulburări de somn (tutunul mărea tensiunea şi îţi seca energia, deci dormeai mai mult).

…şi 7 metode prin care le vii de hac

1. Urmează tratamentul non-nicotinic cu bupropion (substanţă ce scade nevoia de a fuma) * Atenţie -se eliberează doar cu reţetă!
2. -5. Foloseşte produse naturiste; acupunctura; homeopatia; hipnoza: deşi aceste metode nu sunt validate ştiinţific, unora le-au fost de folos * Poţi să încerci şi tu, atât timp cât terapia respectivă nu îţi afectează sănătatea şi cât crezi în eficienţa ei.
6. Caută-ţi „aliaţi”: familia, prietenii, medicul specialist te pot susţine -cere-le ajutorul (să te înţeleagă, atunci când nu eşti în apele tale, să îţi abată gândul de la ţigară, când îi duci dorul etc.).
7. Gândeşte pozitiv: contabilizează-ţi câştigurile (privind sănătatea, modul de viaţă, bugetul, relaţia cu cei dragi) * Nu uita elementul-cheie: niciodată să nu mai tragi „doar un fum”! Ar fi destul pentru ca neuronii tăi să-şi „amintească” de drog şi să-ţi ceară încă un „fum”, şi încă unul…

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton